Mitä ovat vuotavan suolen häiriöt ja kuinka niistä voi parantua
Antiikin kreikkalaisen lääkärin, Hippokrateen, usein lainattu lausahdus kuuluu:
Kaikki sairaudet alkavat suolistosta.
Näihin kuuluvat myös monet sairaudet joita (koululääketieteen edustajat) eivät yhdistä ruoansulatuskanavan (GI) vaivoihin, vaikka on olemassa pieni joukko edistysmielisiä terveydenhuollon ammattilaisia, jotka tunnistavat ilmiön.
Dysbioosi on suolistoflooran tai suoliston mikrobiomin (suolistossa luontaisesti esiintyvät symbioottiset bakteerit) epätasapainotila, joka vaikuttaa piilevän seuraavien suolistosairauksien taustalla: Crohnin tauti, IBD (tulehduksellinen suolistosairaus) ja IBS (ärtyneen suolen oireyhtymä), joka ei teknisesti ottaen edes ole sairaus, vaan kuten nimestä voi päätellä, oireyhtymä.
Dysbioosi on myös perustana oireyhtymälle, joka ainakin liittyy tai mahdollisesti enemmän tai vähemmän aiheuttaa kaikki mainitut suolistohäiriöt – vuotavan suolen oireyhtymän eli suoliston yliläpäisevyyden eli suolistoseinämän tiukkojen liitosten toimintahäiriön.
Normaalisti suoliston seinämän tiukat liitokset estävät sulamattomia ruokapartikkeleita ja patogeenisia mikrobeja siirtymästä verenkiertoon mutta sallien ravinteiden siirtymisen samaiseen verenkiertoon. Jos nämä liitokset löystyvät tai erkanevat toisistaan, tapahtuu endotoksemiaa, jolloin suolistosta vapautuu myrkkyjä kehon muihin osiin.
Endotoksemia aiheuttaa ongelmia maksassa ja munuaisissa. Se heikentää immuniteettia, koska immuunijärjestelmä joutuu uhraamaan niin paljon resursseja epätäydellisesti sulaneiden ruokien sisältämien myrkkyjen käsittelyyn. Ote vuoden 2013 tutkimuksesta:
”Bakteerien ja isäntäeliön sisäisen viestinnän välisen homeostaasin järkkyminen laukaisee suoliston suojakerroksen toimintahäiriöitä, mikä johtaa bakteerien translokaatioon ts. bakteerit (tai bakteeriperäiset tuotteet) siirtyvät suoliston sisältä limakalvon tukikerrokseen, ja lopulta suoliston ulkopuolelle.”[lihavointi lisätty] (lähde)
Toisessa tutkimuksessa endotoksemia yhdistetään metaboliseen oireyhtymään, tyypin 2 diabetesta edeltävään tilaan. Koska vuotava suoli voi aiheuttaa niin suurta vahinkoa ja olla osallisena kofaktorina tai jopa esiasteena aiemmin mainituille tulehduksellisille ruoansulatushäiriöille, artikkeli keskittyy suoliston läpäisevyyden ennaltaehkäisyyn ja parantamiseen.
Vuotavan suolen ennaltaehkäiseminen
Eri ruoansulatuskanavan sairaudet ja häiriöt ovat yleistyneet tasaisella tahdilla ympäri Yhdysvaltoja kuluneiden vuosikymmenten aikana. Ruoansulatuskanavan sairauksien yleistymisestä syytetään usein viljoja, erityisesti gluteenia, mutta merkittävä osa syyttelystä kohdistuu väärään kohteeseen. (lähde)
Maataloudessa käytetään muita myrkkyjä, jotka vaikuttavat heikentävästi, kuten glyfosaattipohjaiset torjunta-aineet. Toinen on antibioottien runsas käyttö, mikä muuttaa suoliston mikrobiomin tasapainoa ja aiheuttaa dysbioosia.
Dysbioosia tukevia tekijöitä on liiallinen sokeri, limsat, puhdistetut hiilihydraatit, pastörointi ja myrkylliset lisäaineet joita on syömässämme prosessoiduissa ruoissa ja roskaruoassa. Nämä ovat yksittäisiä tekijöitä terveyttä heikentävässä ruokavaliossa, joka tunnetaan keskivertoamerikkalaisen ruokavaliona. Stressi on yksi kofaktori.
Ensimmäinen askel vuotavan suolen välttämisessä on välttää kaikkia edellämainittuja tai ainakin rajoittaa niitä niin vähäiseksi kuin mahdollista ja syödä pääasiassa puhdasta, aitoa ruokaa ja vettä.
Nouse seisomaan aina välillä ja käy muutaman minuutin kävelyllä jos joudut istumaan paljon työssäsi. Liikunnan tulisi olla rasittavuudeltaan kohtuullista, kuten kävelemistä puolen tunnin ajan suurimman osan viikonpäivistä jos kärsit jo vuotavasta suolesta.
Ja tietysti stressaa vähemmän ja rentoudu enemmän ja nuku riittävän pitkään ja riittävän hyvin. Kroonisen stressin aiheuttaman liiallisen kortisolintuotannon tiedetään kuluttavan L-glutamiinia, joka on elintärkeä suoliston seinämien välisten liitosten vahvuudelle ja tiukkuudelle.
Kerron myöhemmin tässä artikkelissa kuinka L-glutamiinia voidaan käyttää vuotavan suolen korjaamisessa.
Joitain vuotavan suolen oireita ja merkkejä
Foundation for Integrated Medicine -säätiön johtajan tri Leo Gallandin mukaan vuotava suoli voi olla syynä seuraaviin:
- krooninen ripuli, ummetus, ilmavaivat ja turvotus
- ravintoaineiden puutostilat
- heikko immuunijärjestelmä
- päänsärky, aivosumu, muistikatkokset
- jatkuva väsymys
- ihottuma ja ongelmat kuten akne, ekseema ja ruusufinni
- sokeri- ja hiilihydraattihimo
- niveltulehdus ja nivelkipu
- masennus, ahdistus, tarkkaavaisuushäiriö, tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö
- autoimmuunisairaudet, kuten reumaperäinen niveltulehdus, punahukka, keliakia tai Crohnin tauti
- korkea verensokeri, joka johtuu aineenvaihdunnan häiriöistä (lähde)
Vuotavan suolen diagnosointi on hieman kinkkistä, koska valtavirtainen lääketiede ei tunnusta sitä, eikä sitä varten ole olemassa erityisiä testejä.
L-glutamiini, suoliston terveyden kannalta tärkein ravinne
L-glutamiini on aminohappo, jota keho hyödyntää proteiinisynteesissä. Se on ravintotietoisten kehonrakentajien ja kilpailevien voimanostajien suosikki lihaskudoksen korjaamisessa. Se myös säätelee pH-tasapainoa munuaisissa, solujen energiantuotannossa käytettävän ATP:n muodostumista ja tasapainottaa typen jakautumista.
Suoliston solut kuluttavat enemmän L-glutamiinia kuin mikään muu kehon elimistä. Jauhemuotoisena se sekoittuu hyvin puhtaaseen veteen eikä maistu miltään. Sitä voi lisätä myös mehuun, mutta älä sekoita sitä lämpimiin juomiin. Kuumuus muuttaa glutamiinin rakennetta.
Useiden lähteiden suurin suosittelema jättiannos on 40 grammaa päivässä. Niistä jokainen suosittelee aloittamaan viidellä grammalla päivässä. Jauhe on hyvin hienojakoista ja kevyttä. Tasainen puolikas teelusikallinen sisältää viisi grammaa. Suurimmassa osassa pakkauksista tulee mukana viiden gramman mitta.
Käytettyäsi jonkin aikaa viiden gramman annostusta ilman haitallisia sivuvaikutuksia, suurin osa neuvoo kasvattamaan annosta 10 grammaan tai sen yli. Jos tällöinkään ei ilmene haittavaikutuksia, joita esiintyy hyvin harvoin glutamiinin kanssa, kasvata annosta 20:een. Suurin osa pitää tätä terveellisenä annoksena, jonka tulisi parantaa vuotava suoli. Muut suosittelevat kasvattamaan 40 gramman päivittäisannokseen viideksi päiväksi ja sitten palaamaan takaisin 5-10 gramman ylläpitoannokseen.
Annoksen ja keston määrittäminen on haastavaa. Jos mitään havaittavia sivuvaikutuksia ei ilmene, ravintolisän käyttö on turvallista. Se ei ole kallista, varsinkaan jos ostat sitä verkosta kauppiaalta joka ostaa suuria eriä ja paketoi itse. Jos käytössä on haasteita useiden yritysten ja erehdysten jälkeenkin, ongelma ei välttämättä johdu vuotavasta suolesta. Kaikesta huolimatta muut terveyshyödyt pysyvät. (lähde)
Käytä kookosöljyä
Neitsytkookosöljy auttaa parantamaan suoliston tulehdusta.
Suzanne Sommers, joka on kirjoittanut vaihtoehtoista syöpähoitoa käsittelevän Knockout-bestsellerin, sanoi 2015 tri Mercolan haastattelussa:
”Otan päivän mittaan neljä lusikallista kookosöljyä. Neitsytluomuöljy parantaa suolistoa, eristäen suoliston seinämiä. Siis loistava antidootti vuotavaan suoleen.” (lähde)
Suzanne myös mainitsi toisessa artikkelissa että hänen hoidostaan vastaava henkilö laittoi sekä hänet että hänen aviomiehensä neitsytkookosöljylle vuotavan suolen vuoksi. Eli kyse ei ole pelkästään hänen omasta mielipiteestään. Muut ravintovalmentajat ja terveysalan ammattilaiset, joiden artikkeleita käytettiin tiedonlähteenä tätä artikkelia varten, myös mainitsivat kookosöljyn käytön vuotavan suolen hoidossa. Löydät täältä lisätietoa kookosöljyn käytöstä suolistovaivojen hoidossa.
Kookosöljy on hyödyllistä niin monin tavoin, että se kannattaa ehdottomasti ottaa osaksi L-glutamiini- eli glutamiiniprotokollaa, niistä molemmat ovat tehokkaita, turvallisia ja edullisia.
Lähde: Health Impact News
Lue myös:
Suoliston bakteerit avain terveyteen
Suolistoterveyden perusteet: mikä on mikrobiomi?
Tutkimus: suoliston mikrobiomi voi vaikuttaa autoimmuunisairauksiin
Suoliston hyvinvointi on avain verensokerin hallintaan
Terveydeksi, sanoi suolisto
Terveys lähtee suolistosta
Crohnin taudin parantaminen luontaiskeinoin, 8 askelta
Ravintolisät Crohnin tautiin
Crohnin taudin todelliset syyt ja luonnolliset hoitomenetelmät
Crohnin taudin lääkkeetön hoito
Otsoniterapia colitis ulcerosan ja Crohnin taudin hoidossa