Probiooteilla rintasyövältä suojaavia vaikutuksia

Rintasyöpää sairastavien rintojen bakteerikanta eroaa normaalista, mikä viittaa siihen, että rinnoilla on oma mikrobiominsa, ja että probiootit voivat auttaa torjumaan tautia.

Vatsassasi on tälläkin hetkellä 400 eri bakteerilajia, jotka voivat joko edistää tai heikentää terveyttä.

Tulevaisuuden terveydenhuollossa saatetaankin tehdä yksilöllisiä mikrobiomiselvityksiä, joiden avulla voidaan selvittää mitä probiootteja tarvitaan jotta tasapaino olisi parempi ja sairaudet pysyisivät loitolla.

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset paljastavat, että terve rintakudos sisältää useampia metylobakteerilajikkeita, joiden tiedetään tuottavan fytohormoneita, joilla on syöpää torjuva vaikutus.

”Ymmärtääkseni tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tutkitaan rintakudosta ja toisistaan kaukana olevien kehonosien bakteerieroja rintasyövän takia,” sanoo tri Charis Eng, toinen tutkimuksen vastuuhenkilöistä ja Cleveland Clinic’s Genomic Medicine –instituutin lautakunnan jäsen.

”Toivomme löytävämme biomarkkerin, joka auttaisi diagnosoimaan rintasyövän nopeasti ja vaivatta. Villeimmissä unissamme toivomme, että voimme käyttää mikrobiomiikkaa juuri ennen rintasyövän muodostumista ja sitten ehkäistä syöpä probiooteilla.”

Vaikka yleistyminen voi viedä aikaa, probioottien käyttö rintasyöpään tekee tuloaan.

Lactobacillus acidophiluksella, probiootti jota on jugurtissa ja kimchissa, on osoittautunut olevan syöpää torjuvia ominaisuuksia, sillä ne kulkeutuvat maitorauhasiin.

Näitä bakteerikantoja löytyy huomattavasti enemmän hyvinvoivasta rintakudoksesta verrattuna syöpäiseen kudokseen. Sen läsnäolo hapatetuissa maitotuotteissa voi olla syynä suojaavaan antioksidatiiviseen vaikutukseen.

Tutkimuksen yksityiskohdat

Oncotarget-verkkolehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin kudosnäytteitä 57 potilaalta, jotka olivat käyneet läpi mastektomian rintasyövän tai kosmeettisen rintakirurgian vuoksi.

Cleveland Clinicin ryhmä tarkasteli näytteitä potilaiden suusta ja virtsasta saadakseen selville näiden alueiden bakteerikoostumuksen.

Metylobakteeritulosten lisäksi syöpäpotilaiden virtsanäytteissä oli normaalia enemmän grampositiivisia bakteereja, kuten stafylokokkia ja aktinomykeettejä.

”Jos voimme ottaa kohteeksemme tietyt syöpää edistävät bakteerit, voimme ehkä luoda ympäristön, joka ei samalla tavalla tue syövän kasvua ja tehostaa nykyisiä hoitoja,” sanoi tri Stephen Grobymer, Cleveland Clinicin syöpäkirurgian osaston johtaja ja tutkimuksen toinen vastuuhenkilö.

”Tarvitaan suurempia tutkimuksia, mutta tämä työ on ensimmäinen vakaa askel kohti parempaa tietämystä bakteerikantojen epätasapainotilan roolista rintasyövässä.”

Probiootit ja rinnat

Rintaleikkaukseen osallistuville naisille probiootteista voi olla hyötyä leikkausten jälkeisten infektioiden välttämiseksi.

Viime kuussa julkaistun artikkelin mukaan niiden käyttö ”olisi erittäin tärkeää jotta voitaisiin tutkia tarkkoja mekanismeja ja verrata mikrobiomin muutoksia infektioista johtuvien komplikaatioiden esiintyvyyteen leikkauspotilailla ja/tai vakavasti sairailla potilailla.”

Lisäksi mikrobiomin roolia rintaruokinnatta on selvitetty laajasti, suoliston ja rintojen mikrobiomin välinen toiminta on ratkaisevan tärkeää rintaruokinnassa ja lapsen kehitykselle.

Imettävän äidin suoliston mikrobiomilla on ratkaisevan tärkeä rooli jälkikasvun vastustuskyvyn kehityksessä.

Lisäksi tietyistä kohdista rinnoista ja rintojen ympäriltä, kuten rintojen ihokudoksesta, pyyhkäisynäytteistä ja poskinäytteistä otetut mikrobiomisormenjäljet ovat ainutlaatuisia.

Nämä mikrobit asustavat rintakudoksessa riippumatta aiemmista infektioista tai aiemmassa imettämisestä.

 

Lähde: PreventDisease.com

Lue myös:

Rintaliivit, rintasyöpä ja rintakudoksen sairaudet
Kilpirauhasen vajaatoiminta ja rintasyöpä – tämä mineraali auttaa
Professorin kohuväite: Rokotteet saattavat lisätä rintasyöpäriskiä
Suoliston bakteerit avain terveyteen
Suolistoterveyden perusteet: mikä on mikrobiomi?
Tutkimus: suoliston mikrobiomi voi vaikuttaa autoimmuunisairauksiin
Probiootit lievittävät stressiä, masennusta ja ahdistusta
Parkinson alkaa suolistosta
Yksilöidyt probiootit – viidessä vuodessa lääketieteen valtavirtaa
Probioottien 12 yllättävää hyötyä

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat