Vaivaako kilpirauhanen? 6 asiaa – joihin on syytä kiinnittää huomiota

Jos minulta kysytään, oli täysin sattumaa, että perehdyin kilpirauhasvaivoihin. Itse asiassa en ollut kiinnostunut koko asiasta ennen kuin minulla diagnosoitiin kilpirauhasen vajaatoiminta vuonna 2009. Diagnoosi tehtiin vasta kymmenen vuoden päästä siitä, kun vakavat oireet alkoivat. Olin jatkuvasti väsynyt, nukuin 12 tuntia joka yö jotta saisin tehtyä edes normaalit arkiaskareet. Kirkas mieleni, jonka ansiosta suoritin tohtorikoulutukseni korkein arvosanoin, oli himmennyt! Kärsin aivosumusta ja aloin unohdella asioita… ja se ahdistus…

Ahdistus oli niin valtava, etten saattanut päästää miestäni yksin lenkille, tai olisin ajatellut hänen jääneen auton alle tai lähteneen toisen naisen matkaan!

Kipuja esiintyi lähes päivittäin, minulla diagnosoitiin rannekanavaoireyhtymä kummassakin kädessä. Pidin rannetukea kummassakin kädessä, ja lopulta jouduin irtisanoutumaan töistä, koska jouduin viettämään liian suuren osan ajasta tietokoneella. Minulla oli ärtyneen suolen oireyhtymä ja refluksitauti ja kävin niin monella lääkärillä, että kävin enemmän lääkäreiden kuin ystävieni luona!

Osa lääkäreistä sanoi ettei minussa ole mitään vikaa, toiset taas sanoivat että kuvittelen kaiken ja määräsivät masennuslääkkeitä, toiset taas että kaikki ovat joskus väsyneitä ja kaikilla on stressiä. Eräs uskomattomimmista vastauksista joita sain terveydenhuollon ammattilaiselta oli: ”Olet vain tulossa vanhaksi”.

Muistinhan mainita, että olin tuolloin 25-vuotias?

Kun sain ensimmäistä kertaa diagnoosin, olin huojentunut, mutta ikävä kyllä lääkärit eivät tarjonneet montaakaan ratkaisua ongelmaani. Minulle määrättiin synteettistä kilpirauhashormonia (Synthroid on eniten myyty lääke Yhdysvalloissa kahtena vuonna kolmen viimeisen vuoden aikana).

En ollut lääkityksestä moksiskaan, olinhan sentään koulutettu farmaseutti. Harmi vain, että lääkkeet eivät lievittäneet oireitani juuri lainkaan – aiemmin nukuin 12 tuntia, nyt enää 11! Lääkitys ei myöskään ratkaissut sairauteni perimmäistä syytä, eli sitä, että oma kehoni hyökkäsi kilpirauhastani vastaan!

Ennen diagnoosia suhtauduin hyvin skeptisesti luonnonlääkintään, mutta koululääketiede ei ratkaissut ongelmaani, ja tiesin että siihen täytyy olla jokin ratkaisu.

Uskon, että kaikella on syy ja seuraus, ja mieltäni kalvoi tunne siitä, että oireeni ovat jollain tapaa yhteydessä toisiinsa. Tunsin kuin jokin mitä teen laukaisee oireet, mutta kaikki mitä tein edisti terveyttä: liikuin, söin vähärasvaisia maitotuotteita ja kokojyväviljoja, mutta tästä huolimatta en voinut hyvin.

Päätin hyödyntää farmaseutin koulutustani ja päätin perehtyä Hashimoton tautiin.

Löysin tietoa gluteenin ja kilpirauhasen välisestä yhteydestä, ja havaitsin, että ihmisillä, joilla on Hashimotossa tyypillisiä vasta-aineita, ja jotka alkoivat noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, kilpirauhasen vasta-aineet poistuivat 3-6 kuukauden kuluessa.

Heidän vasta-aineensa eivät enää hyökänneet kilpirauhasen kimppuun, ja kilpirauhanen alkoi toimia normaalisti. Osa ei enää tarvinnut kilpirauhaslääkkeitä. Nämä tiedot herättivät mielenkiintoni, mutta minulle oli opetettu, että gluteenittomasta ruokavaliosta olisi hyötyä vain keliaakikoille, eikä minulla ollut keliakiaa. Olin niin epäileväinen, että kesti lähes vuoden ennen kuin siirryin gluteenittomaan ruokavalioon, koska halusin perehtyä useampiin tutkimuksiin ja keskustella asiasta eri asiantuntijoiden kanssa ennen kuin päätin kokeilla sitä.

Kun lopulta otin terveyden omiin käsiini, asiat alkoivat muuttua varsin nopeasti.

Tein sen mitä täytyi ja suoritin yliherkkyystestin – tulos oli positiivinen.

Nyt havahduin lopullisesti, koska asiasta ei ollut enää mitään epäselvyyttä. Olin yliherkkä gluteenille ja maitotuotteille. Poistin molemmat ruokavaliostani, ja kolmessa päivässä refluksitautini oli tiessään. Tuosta päivästä lähtien olen yrittänyt ratkaista haasteet muuttamalla ruokavaliota, perehtymällä oireiden taustalla piileviin syihin kykenin eliminoimaan kaikki oireeni ja vähentämään kilpirauhasen vasta-aineiden määrää! Ylitin jokaisen esteen ja lopulta saavutin remission.

Haluan kertoa kaikille autoimmuunisairauksista kärsiville, että on olemassa perimmäisiä syitä ja laukaisevia tekijöitä, jotka on usein mahdollista tunnistaa.

Sairaudet, kuten fibromyalgia, krooninen väsymysoireyhtymä ja Hashimoton tauti ovat kaikki sukua toisilleen. Niitä esiintyy pääasiassa naisilla, ja monet naiset kärsivät niistä päivittäin, vaikka remissio olisi mahdollinen.

Mikä on Hashimoton tyreoidiitti?

Hashimoton tauti kuulostaa eksoottiselta, mutta sitä se ei ole. Jopa 27 % amerikkalaisista ja lähes 34 % italialaisista saattaa sairastaa sitä.

Yhdysvalloissa, Euroopassa ja suurimmassa osassa teollisuusmaista kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu usein Hashimoton taudista.

Arviosta riippuen 97 prosentilla kilpirauhaslääkkeiden käyttäjistä, jotka käyttävät kilpirauhaslääkkeitä kilpirauhasen vajaatoimintaan, on itse asiassa Hashimoton tauti eivätkä he tiedä sitä.

Heille kerrotaan että heidän kilpirauhasensa toimii laiskasti tai että he ovat tulossa vanhaksi, kun todellisuudessa heillä on autoimmuunisairaus. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa immuunijärjestelmä luokittelee kilpirauhasen viholliseksi ja hyökkää sen kimppuun. Jatkuvat hyökkäykset tuhoavat kilpirauhasen.

Alussa osalla ihmisistä voi esiintyä kilpirauhasen liikatoiminnan oireita. Heitä ahdistaa, heillä esiintyy sydämentykytyksiä, ja he ovat levottomia. Heidän hiuksensa saattavat harventua tai vatsa voi olla löysällä.

Sitten kun oireet vakiintuvat, heillä alkaa esiintyä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. He eivät kykene pudottamaan painoaan. Vaikka he liikkuvat ja syövät samoin kuin ennenkin, paino jatkaa nousuaan. Tämä johtuu siitä, että kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa.

Yleisimmät oireet

Kilpirauhashormonit vaikuttavat kehomme jokaiseen soluun. Sadat eri oireet ovat yhteydessä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Laatimissani kyselyissä kolme yleisintä oiretta ovat vaikeus pudottaa painoa tai ylipaino, väsymys ja mielialamuutokset kuten aivosumu, apatia tai masennus.

Saatat myös kärsiä vilusta. Oletetaan vaikkapa seuraavanlainen tilanne, olet Etelä-Kaliforniassa kauniina päivä ja kaikki muut ovat pukeutuneet sortseihin mutta olet itse pukeutunut talvitakkiin. Tuolloin voidaan melko varmasti sanoa että kilpirauhasessasi on jotain häikkää 🙂

Hiustenlähtö on vaikea paikka erityisesti naisille. Muistan kuinka hiukset eivät pysyneet päässäni! Joka harjauskerta irtosi suurempi määrä hiuksia.

Mielialaoireet ovat hyvin yleisiä ja ne diagnosoidaan väärin masennukseksi, johon liittyy ahdistusta. Joissain tapauksissa ihmisiä on joutunut sairaalaan kaksisuuntaisen mielialahäiriön tai psykoosin vuoksi, koska heillä on ollut ongelmia yliaktiivisen kilpirauhasen tai vajaatoiminnan kanssa.

Myös muita, vähäpätöisempiä oireita on esiintynyt, kuten ettei hikoa paljon tai että vartalokarvat eivät kasva, tosin suurin osa ei valita näistä oireista!

Mistä Hashimoton tauti johtuu?

Tarvitaan kolme tekijää, jotta Hashimoto voi ilmetä: henkilöllä täytyy olla sille altistavat geenit, laukaiseva tekijä ja suoliston täytyy vuotaa. Näitä kolmea kutsutaan ”autoimmuniteetin kolmijalaksi”. Henkilöille, joilla on tuolin yksi jalka, perinnöllinen alttius, saavat autoimmuniteetin vain jos toinen ja kolmas jalka ovat läsnä.

Laukaiseva tekijä eli toinen jalka, voi olla infektio, myrkky, jonkin tietyn ravintoaineen puutostila tai jopa stressi. On olemassa lukuisia mahdollisia ”perimmäisiä syitä”.

Arvoituksen kolmas ”jalka” on suoliston läpäisevyys, joka tunnetaan myös vuotavana suolena. Monet autoimmuunisairaudet alkavat ärtyneen suolen oireyhtymällä, refluksitaudilla, turvotuksella ja ummetuksella. Nämä oireet viittaavat läpäisevään suolistoon, vaikka osalla ei esiinny yhtäkään näistä oireista.

Autoimmuniteetin kehittyminen edellyttää monien tekijöiden yhteisvaikutusta. Suurimmassa osassa tapauksista ihmiset stressaavat paljon, ja stressi heikentää immuunijärjestelmää. Keho tulee alttiimmaksi myrkyille, infektioille ja laukaiseville tekijöille, ja näin autoimmuniteetilla on valmis kasvualusta.

Jos poistat yhden näistä kahdesta jalasta, Hashimoton tauti menee remissioon. Koska et voi poistaa geenejäsi, tarkastelemme kuinka voit poistaa kaksi muuta jalkaa.

Kuinka tietää sairastatko Hashimoton tautia?

Valitettavasti suurin osa lääkäreistä käyttää standardimuotoista seulontatestiä, joka tunnetaan myös TSH-kokeena, josta käytetään myös nimitystä tyreotropiinin vapauttajahormoni-koe. Vuosien ajan lääkärit väittivät minulle että kaikki on hyvin, mutta kun sain kopion laboratoriotuloksista, havaitsin että ”normaaliksi” luokiteltavat arvot olivat aikansa eläneet. Itse asiassa laboratoriotulokset osoittivat, että arvoni olivat kilpirauhastautia sairastavan tasolla!

Tutkijat määrittelevät normaalit TSH-arvot keräämällä verinäytteitä useilta ”terveiltä” henkilöiltä. He mittaavat keskiarvon, mutta juuri tämä on ongelma. Koska kilpirauhastaudit ovat niin yleisiä, monilla ”terveillä” ihmisillä on itse asiassa diagnosoimaton kilpirauhastauti.

Suurin osa voi hyvin kun TSH-arvot ovat väliltä 0,5-2, mutta lääkärit eivät välttämättä tee mitään ellei TSH ole yli 4,5. Oma lääkärini ei havainnut kilpirauhasen vajaatoimintaa vaikka TSH:ni oli 4,5 ja nukuin 12 tuntia päivässä, hän sanoi minulle että kilpirauhaseni on kunnossa!

TSH-kokeessa on myös se ongelma, että siinä ei välttämättä näy muutoksia ennen kuin henkilö on sairastanut Hashimoton tautia 5-10 vuoden ajan.

Totuus on se, että on olemassa parempiakin testejä, jotka kertovat kilpirauhasen ongelmista. Parhaita testejä joita suosittelen ovat kilpirauhasen vasta-aine-kokeet. On olemassa kaksi edullista koetta, joita voit pyytää lääkäriäsi tekemään. Nämä ovat tyreoideaperoksidaasi vasta-aine-koe, tunnetaan myös nimellä TPO-vasta-aineet, ja tyreoglobuliini vasta-aineet, joka tunnetaan myös nimellä TG-vasta-aineet. Nämä kokeet paljastavat usein kohonneet arvot 10 vuotta ennen kuin TSH:ssa näkyy muutoksia.

Suosittelen jokaista mittauttamaan nämä. Käytetyistä tilastoista riippuen arviolta 20-30 prosentilla väestöstä on näitä vasta-aineita. Jos sinulla ilmenee oireita ja näitä vasta-aineita esiintyy varhaisessa vaiheessa, ennen lääkitystä, voit välttää suuren osan kilpirauhasvaurioista. Voit välttyä näiltä oireilta, eikä sinun tarvitse käyttää lääkkeitä lopun ikääsi. Voit myös minimoida autoimmuunisairauden riskin. Nämä kokeet ovat vaivan arvoisia.

Suositukseni: Suosittelen teettämään kokeet ja hankkimaan kopion tuloksista. Tarkoitan kaikkia arvoja, en vain TSH-koetta, koska se ei välttämättä kerro kaikkea. TSH-koe ei kerro suoraan elimistön hyökkäämisestä kilpirauhasesi kimppuun, eikä se kerro suoraan mitä kilpirauhasessasi tapahtuu.

Kuinka selättää Hashimoton tauti

Jos sinulla on pelkästään kilpirauhasen vasta-aineita, suosittelen tekemään ensin muutoksia ruokavalioon. Selvittäisin mitkä ruoat aiheuttavat tulehdusta. Gluteeni, maitotuotteet ja soija ovat yleisimpiä ruokia, jotka hämmentävät immuunijärjestelmää ja saavat sen hyökkäämään kilpirauhasen kimppuun.

Suosittelen luopumaan näistä kolmesta vähintään kolmen kuukauden ajaksi. Kolmen kuukauden kuluttua mittauta vasta-aine-arvot uudelleen ja tarkasta ovatko ne muuttuneet parempaan suuntaan. Yleensä 10-20 prosentilla ihmisistä, jotka luopuvat näistä ruoka-aineista, palautuvat normaaliarvoihin. Osalla ruoka-aineyliherkkyydet ovat perimmäisin syy.

Joillain voi olla enemmän kuin yksi perimmäinen syy. Tätä voisi verrata siihen, että sipuli kuoritaan kerros kerrokselta. Usein taustalla on ravintoaineen puutostila, ruoka-aineyliherkkyys, infektio, heikentynyt stressivaste ja heikentynyt kyky hankkiutua eroon myrkyistä.

#1 Ravinto

Kunnollinen ravinto on terveyden palautumisen perusta. Suosittelen paitsi gluteenitonta mutta myös ravintorikasta ruokavaliota, kuten Paleo-ruokavaliota tai autoimmuuni-Paleo-ruokavaliota.

Jos olet vasta tutustunut aiheeseen, kaikki ruokavaliomuutokset voivat kuulostaa ylitsepääsemättömältä tehtävältä. Suosittelen pilkkomaan sen sellaisiin osiin, jotka kykenet hallitsemaan. Syö ruokaa, joka on puhdasta ja lievittää tulehdusta. Varmista myös että syöt luomua. Jokainen on yksilö, joten suosittelen muokkaamaan ruokavaliota sen mukaan kun opit enemmän.

Monet alkavat noudattaa gluteenitonta ja ostavat kaikenlaista gluteenitonta roskaruokaa, joka on valmistettu maissista tai riisistä, ja joka saa verensokerin heittelemään. Epävakaa verensokeri on yksi Hashimoton oireista. Ihmiset luulevat syövänsä terveellisesti vaikka oikeasti vain ruokkivat vasta-aineiden hyökkäyksiä. Suosittelen pitämään verensokerin vakaana, syömään hyviä rasvoja ja terveellisiä proteiineja jokaisella aterialla ja pyrkiä rajoittamaan hiilihydraatteja.

Terveys on saavutettavissa, mutta vain jos otat itse ohjakset käsiisi. Kun teet muutoksia ruokavalioosi, kiinnitä huomiota siihen millaisia reaktioita eri raaka-aineet aiheuttavat. Poissulkuruokavalio kertoo hyvin jos olet herkkä joillekin ruoka-aineille. Söin aiemmin maitotuotteita monta kertaa päivässä enkä tiennyt niiden vahingoittavan minua. Keho kyllä kertoo mitä se tarvitsee ja mitkä aiheuttavat ongelmia. Ravinto-aineiden puutostilassa ilmenee mielihaluja. Pääset kyllä yhteisymmärrykseen kehosi kanssa. Kohtele sitä hellästi, sillä se on ainokaisesi!

#2 Ravintoaineiden puutostilat

Seuraavaksi selvitän mahdolliset ravintoaineiden puutostilat. Hashimoton tautia sairastavilla yleisimpiä ovat seleenin, B12:n ja ferritiinin puutostilat. Ferritiini on hormoni, joka varastoi rautaa. Seleenin puutostila voi laukaista Hashimoton taudin.

Riittävä seleenin saanti auttaa lievittämään ahdistusta ja jopa vakauttamaan verensokeria. 200 mcg annostuksen on havaittu vähentävän kilpirauhasen vasta-aineiden määrää noin 50 % kolmen kuukauden aikana.

Hashimoton tautia sairastavilla on usein vähän vatsahappoa, mikä altistaa B12-vitamiinin puutostilalle. Alhaiset B12-arvot voivat johtaa anemiaan, heikentää ruoansulatusta, aiheuttaa tulehdusta ja heikentää suolistonukan kasvua. Ruoansulatusentsyymit ovat varastoituneet suolistonukkaan. Tätä ravinnetta on proteiinissa, mutta yleensä ei kasveissa. Suosittelen vegaaneja ja kasvissyöjiä käyttämään ravintolisää, jotta saanti olisi turvattu.

T3:n siirtyminen solutumaan ja T3-hormonin hyödyntämiseen tarvitaan ferritiiniä. Se myös varastoi rautaa. Kehomme ei valmista rautaa itse, joten meidän täytyy hankkia tarvitsemamme ravinnosta, ja kun saamme sitä, se täytyy varastoida jonnekin. Kun ferritiiniarvomme ovat matalat, hiuksia irtoaa enemmän. Muistan että silloin kun kärsin puutostilasta, hiukset eivät pysyneet päässäni!

#3 Lisämunuaiset ja mielialan merkitys

Lisämunuaisilla on suuri vaikutus kilpirauhasen toimintaan. Lisämunuaiset ovat pieniä rauhasia, jotka tuottavat stressihormoneita, ja näissä hormoneissa tapahtuu usein muutoksia Hashimoton taudissa.

Stressihormonin epätasapainotilan oireihin kuuluu, mutta ei rajoitu, tunne ylitsepääsemättömästä väsymyksestä vaikka olisit nukkunut riittävästi, vaikeudet herätä aamulla, halu syödä erittäin suolaista ruokaa, matala verenpaine, huimaus kun nouset nopeasti ylös, aivosumu, vaihtelu ripulin ja ummetuksen välillä, matala verensokeri, heikentynyt seksuaalivietti, hidastunut parantuminen, lievä masennus ja mielialaoireet, heikko olo aterian väliin jättämisen jälkeen, lisääntyneet PMS-oireet, heikentynyt keskittymiskyky ja huono muisti.

Rohkaisen etsimään keinoja joilla vähentää stressiä, koska stressi on keskeinen tekijä lisämunuaisen toimintahäiriöissä. Tunnetila ja asenne täytyy olla kohdallaan, jotta parantuminen onnistuisi. Ihmiset usein ajattelevat, että täytyy pitää huolta vain kehosta, mutta paraneminen lähtee sekä mielestä että kehosta. Jos olet stressaantunut, kehomme on taistele tai pakene -tilassa. Emme lepää, palaudu tai korjaa itseämme. Kehomme ei kykene lataamaan itseään. Täytyy myöntää, oikea asennoituminen on helpommin sanottu kuin tehty.

On tärkeää valita positiivisuus ja kiitollisuus jotta menestyisit ja Hashimoto kokisi remission.

#4 Suolisto

Suhtaudun kiihkeästi suolistoinfektioihin ja suoliston mikrobiotan rooliin Hashimoton taudissa ja autoimmuniteetissa. Luulen, että osa kiihkeästä suhtautumisestani johtuu siitä, että olen joutunut käymään sen läpi. Olen kiitollinen tästä matkasta, koska nyt voin auttaa muita.

Lukuisat tutkimukset tukevat näkemystä suolistobakteerien vaikutuksesta autoimmuniteettiin. Olen huomannut, että kun mikrobiota on tasapainossa, myös Hashimoton taudin oireet lievittyvät. Tämä onnistuu nauttimalla probiootteja, syömällä fermentoitua ruokaa ja luopumalla tärkkelys- ja sokeripitoisista ruoista. Ota ruoansulatusentsyymejä, jotka pilkkovat ruokaa, jotka ruokkivat hyviä bakteereja mutta eivät pahoja bakteereja, ja jotka vakauttavat reagoimistasi suoliston mikrobiotaan. Suolistobakteerien epätasapainotila voi aiheuttaa suoliston läpäisevyyttä.

#5 Infektiot

Jos olet siivonnut tulehdusta aiheuttavat ruoat ja käytät probiootteja, etkä tästä huolimatta voi hyvin, varmista kärsitkö suolistoinfektiosta. Jos käyt funktionaalisen lääkärin luona, hän voi tehdä sinulle kokeita. Suolistoinfektiot aiheuttavat usein ruoka-aineyliherkkyyttä. Olen nähnyt kuinka ihmiset rajoittavat ruokavaliotaan eikä siitä ole apua, jolloin kyse on usein suolistoinfektiosta.

Yleisin infektion aiheuttaja on H. pylori, ohutsuolen bakteerien liikakasvu tai jokin parasiitti.

Tutkimuksessa havaittiin, että 54 prosentilla ihmisistä, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, esiintyy ohutsuolen bakteerien liikakasvua. Tutkimukset yhdistävät H. pylorin Hashimoton tautiin ja kilpirauhasen vasta-aineisiin. Minulla on ollut muutamia asiakkaita, jotka ovat kokeneet remission sen jälkeen kun H. pylori on saatu hoidettua, heidän oireensa hävisivät, ja kilpirauhasen vasta-aineiden määrä laski alle kolmeenkymmeneen viiteen.

Parasiitit herättävät kiivasta keskustelua, sillä osa ihmisistä ei usko että länsimaalaisilla olisi niitä – ja niitähän löytyy! 80 % asiakkaistani, jotka eivät pääse remissioon ruokavaliolla, saivat positiivisen tuloksen ulostekokeessa, joka testaa parasiittien läsnäoloa!

Osa ihmisistä väittää kivenkovaan, etteivät parasiitit voi aiheuttaa autoimmuunisairauksia, koska niiden on havaittu tasapainottavan immuunijärjestelmää. Mutta tämä pitää vain osittain paikkansa, aivan kuten on olemassa hyviä bakteereita ja pahoja bakteereita, on myös olemassa hyviä ja pahoja parasiitteja.

Elimistössämme on parasiitteja, jotka auttavat suojaamaan suoliston pintaa ja säätelevät ja tyynnyttävät immuunijärjestelmäämme. Sitten on parasiitteja, jotka aiheuttavat suoliston läpäisevyyttä ja hämmentävät immuunijärjestelmää.

#6 Tue kehon kykyä puhdistua myrkyistä

Suuri osa ihmisistä ei kykene kunnolla hankkiutumaan eroon myrkyistä. Detoksifikaatioreittien tukeminen on kriittisen tärkeää. Laitan asiakkaani aina ensin maksanpuhdistuskuurille. Tämä valmistelee heidän kehonsa parantumista varten. Se auttaa poistamaan myrkyt kun kehomme alkaa saada tarvitsemiaan ravinteita. Kyseessä ei ole rankka puhdistuskuuri, ja se on suunniteltu tukemaan elimistöä.

Maksanpuhdistuskuuriin kuuluu vihersmoothie jota rakastan. Käytän siitä nimitystä Root Cause Green Smoothie –resepti, koska sen jälkeen kun olen hankkiutunut eroon myrkyistä, on aika paneutua perimmäisiin syihin.

Aloita tekemällä pieniä muutoksia

Jos tämä elämäntapa on sinulle uusi tuttavuus, Paleo-ruokavalioon siirtyminen voi tuntua ylitsepääsemättömältä tehtävältä. Aloita luopumalla gluteenista, maitotuotteista ja soijasta. Tämä muutos on helpompi. Syö luomuvihanneksia ja pieniä matalan glykeemisen indeksin hedelmiä ja ruoholla ruokittua, vapaana kasvaneen eläimen luomulihaa. Viljoista luopuminen on iso sitoumus, joten muuta ruokailutottumuksiasi vähän kerrallaan kohti terveellisempää. Kokeile kolmen kuukauden ajan, ja jos tästä ei ole apua, harkitse siirtyväsi Paleo-ruokavalioon.

Jotkut siirtyvät gluteenittomaan, maidottomaan ja soijattomaan, ja muutos on nopea. Toisinaan se tapahtuu niinkin nopeasti kuin 90 päivässä. Joillain toisilla voi kestää hieman pidempään. Heidän on syytä selvittää ravintoaineiden puutostilat ja suolistoinfektiot, ja voi kestää muutamasta kuukaudesta kahteen vuoteen ennen kuin edistystä tapahtuu. Joillain toisilla taas on myrkkyjä, joista tulee ensin hankkiutua eroon. Henkilöt, joilla on elohopeapaikkoja, tai jotka ovat altistuneet myrkyille työssään, heillä tervehtyminen voi kestää kauemmin.

Kolme asiaa, jotka olisin halunnut oppia aiemmin

  • Parantuminen alkaa oikeasta asenteesta.
  • Olet itse vastuussa terveydestäsi, kukaan ei voi tehdä sitä puolestasi.
  • Ruoka joko edistää tai heikentää terveyttä.

Aloita jo tänään

Täytyy pyrkiä jatkuvasti eteenpäin. Ole iloinen pienistä voitoista ja anna itsellesi terveyden lahja.

Panosta hyvinvointiisi, koska ansaitset parempaa. Älä pode huonoa omaatuntoa itsesi huolehtimisesta.

Kun olin hyvin sairas vuonna 2011, tein töitä vain osa-aikaisesti, jotta minulla olisi aikaa parantua. Olen käyttänyt runsaasti rahaa erilaisiin hoitoihin, ja se oli sen arvoista, koska nyt oloni on uskomattoman hyvä, ja voin noudattaa kutsumustani ja auttaa muita. En olisi kyennyt tähän ellen olisi antanut aikaa itselleni, käynyt funktionaalisten lääkärien luona tai tehnyt tarvittavia tutkimuksia. Annoin aikaa levolle ja paranemiselle.

Kehotan asettamaan itsesi ja parantumisesi etusijalle. Erityisesti naiset huolehtivat ensisijassa kaikista muista ja vasta sitten itsestään. Olemme usein hyvin ankaria itseämme kohtaan, joten tästä päivästä ja tästä hetkestä alkaen, ole itse paras ystäväsi. Ota terveytesi hallintaasi, koska olet sen arvoinen.

 

Lähde: GreenMedInfo

Lue myös:

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja rintasyöpä – tämä mineraali auttaa
Onko kilpirauhashormonituotantosi optimaalisella tasolla?
7 luonnollista hoitoa kilpirauhasen tehostamiseen
Kilpirauhasen terveys riippuu seleenin saannista
Kuinka parantaa kilpirauhanen laittamalla maksa kuntoon
Kuinka päihittää kilpirauhasen vajaatoiminta kun muut konstit pettävät
Kilpirauhaselle hyödyllisiä yrttejä
Kakkostyypin kilpirauhasen vajaatoiminta
Kilpirauhanen pitää koneen käynnissä
Masennus saattaa olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat