Ahdistus ohittanut masennuksen yleisimpänä mielenterveysongelmana

Ahdistus on ohittanut masennuksen yleisimpänä mielenterveysongelmana. Nykyään jopa yli puolet amerikkalaisista korkeakouluopiskelijoista sanoo kärsivänsä masennuksesta.1 Ahdistukselle tyypillisiä oireita ovat jatkuva, hellittämätön huoli ja pelko, ja tuoreen tutkimuksen2 mukaan sairaus on jopa 800 prosenttia yleisempi kuin kaikki syövät yhteensä.

Pennsylvanian osavaltionyliopiston teettämä raportti3 vuodelta 2016 vahvistaa väitteen. Ahdistus ja masennus todellakin ovat yleisimpiä huolenaiheita, joihin korkeakouluopiskelijat hakevat apua.4 Kansallisen mielenterveysinstituutin (NIMH) tilastotietojen mukaan jopa 40 miljoonaa eli 18 prosenttia Yhdysvaltain aikuisväestöstä saattaa kärsiä ahdistuneisuushäiriöstä, mikä tekee siitä maamme yleisimmän mielisairauden.5,6

Onneksi ahdistusta voi hoitaa monella tapaa, ja kaikkein tehokkaimmat hoitomuodot ovat turvallisimpia ja edullisimpia, eikä niissä käytetä lääkkeitä.

Johtuuko ahdistus sosiologisista tekijöistä?

Huffington Post kirjoittaa:7

”Korkeatasoisesta ahdistuksesta kärsivä henkilö voi olla ulkoisesti rauhallinen, mutta huolitellun ulkosivun alla myrskyää. Tähän kiteytyy The Mighty -videon sanoma, jossa nuori nainen kuvailee millaista on elää sairauden kanssa, jolle on tyypillistä toistuvat negatiiviset ajatukset, levottomuus ja jopa fyysiset oireet kuten lihasjännitys …”

Mutta mistä ahdistus kumpuaa? Mikä saa ajattelemaan negatiivisesti? Miksi krooninen levottomuus? New York Times käsitteli yleistyvää ahdistusta artikkelissaan huomauttaen:8

”Vaikka lääkäreille häiriö on lääketieteellinen sairaus, ahdistus vaikuttaa myös sosiologiselta oireelta: jaettu kulttuurillinen kokemus, jota CNN:n alarmistiset graafit ruokkivat ja joka leviää sosiaalisen median välityksellä …

’Jos olet ihminen ja elät vuonna 2017 etkä ole ahdistunut, sinussa on jotain vikaa’ sanoi ahdistushäiriöstä kärsivä lehden toimittaja puhelimessa … Vaikuttaa siltä, että elämme ahdistuksen aikakautta. Seuraamme sykettämme, näpläämme taukoamatta älypuhelinta …

Mieti vaikka sormihyrriä, jotka pyörivät taukoamatta ’alfa-sukupolven’ sormissa, mikä ärsyttää opettajia ja hämmentää vanhempia … Kansallisen mielenterveysinstituutin tilastojen mukaan 38 prosentilla 13-17-vuotiaista tytöistä ja 26 prosentilla pojista on ahdistuneisuushäiriö … Samanaikaisesti termillä tehtyjen nettihakujen määrä on lähes kaksinkertaistunut kuluneen viiden vuoden aikana …”

Ahdistuksen yhdysvallat

Ahdistuksen yhdysvallat -nimisen poliittisen podcastin juontaja Kai Wrightin mukaan nykyinen trendi johtuu siitä, että olemme sotineet yli viidentoista vuoden ajan, olemme kokeneet kaksi taantumaa samalla aikavälillä, ja olemme vasta tottumassa nopeasti muuttuvaan digitaaliseen ympäristöön, joka puolestaan on muuttanut työskentely- ja kommunikaatiotapojamme.9

”Kaikki mitä pidämme arkipäiväisenä on muuttunut, eikä kukaan tunnu luottavan päättäjien tulevaisuudenlupauksiin,” hän sanoo.10 On Edge: A Journey Through Anxiety –kirjan kirjoittaja Andrea Petersen haastatteli Michiganin yliopiston opiskelijoita kirjaansa varten. Osa heistä paljasti hänelle, että heidän sisäinen painekattilansa oli kuumentunut nopeammin kuin voisi odottaa. Alex Williams kirjoittaa New York Timesin artikkelissa:11

”Eräs oppilas, jolla oli ADHD, ahdistus ja masennus, sanoi paineen alkaneen kasvaa yläasteella, sillä hän halusi olla luokan paras ja saada parhaat arvosanat, joita hän tarvitsi päästäkseen erityislahjakkaiden luokalle, joka hän tarvitsi korkeakoulua varten. ’Kuudennella luokalla’, hän sanoi, ’lapset olivat kummissaan.’ Tämä ei ollut stereotyyppinen X-sukupolven kokemus …

’Sen normaalin kaaoksen lisäksi mitä ihmisenä oleminen on muutenkin, tuntuu kuin epävarmuutta käytettäisiin päivittäin meitä vastaan,’ sanoi Hi, Anxiety –kirjan kirjoittaja Kat Kinsman.

Vältä mikroaaltoja

Elektromagneettisille kentille altistuminen on kasvanut lähes eksponentiaalisesti laitteiden, kuten kännyköiden ja langattomien puhelinten, Wlan-reitittimien, itkuhälyttimien, älymittarien ja tukiasemien vuoksi, jotka saattavat osoittautua ensisijaiseksi ahdistuksen ja masennuksen kasvun lähteeksi. Kysyt tietenkin, kuinka?

Hyvä kysymys. Tri Martin Pallin uraauurtavan työn ansiosta tiedämme, että jänniteherkät kalsiumkanavat ovat 7 miljoonaa kertaa herkempiä mikroaaltosäteilylle kuin varautuneet partikkelit solujemme sisä- ja ulkopuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että turvallisen altistuksen raja on 7 miljoonaa kertaa liian korkea.

Kun edellämainittujen laitteiden elektromagneettinen säteily osuu jänniteherkkiin kalsiumkanaviin, soluista vapautuu lähes miljoona kalsiumionia sekunnissa, mikä saa solun vapauttamaan ylimääräisen typpioksidin, joka yhdistyy superoksidin kanssa muodostaen peroksinitriittiä, joka sitten muodostaa vaarallisia vapaita hydroksyyliradikaaleja, jotka aiheuttavat mittavia mitokondrioiden toimintahäiriöitä.

Arvaa missä kudoksessa on eniten jänniteherkkiä kalsiumkanavia? Hermoissa ja kudoksissa, kuten sydämen tahdistinsoluissa, ja tietysti aivoissa. Kun aivojen kanavat aktivoituvat, se aiheuttaa häiriöitä hermoston välittäjäaineiden ja hormonien tasapainossa, mikä voi kasvattaa paitsi ahdistuksen ja masennuksen mutta myös rytmihäiriöiden, autismin ja Alzheimerin taudin riskiä.

Aion käsitellä tätä laajemmin tulevissa artikkeleissa ja haastatteluissa, mutta sillä välin katsokaa alla oleva videoni, joka antaa vinkkejä kuinka suojautua mikroaalloilta.

Onko sormihyrristä hyötyä?

Artikkelissaan Wiliams käsittelee niin kutsuttujen sormihyrrien suosiota. Alun perin ne kehitettiin auttamaan tarkkaavaisuus- tai aistiyliherkkyyshäiriöisiä autistisia lapsia ja nuoria keskittymään. Nyt lelua käyttävät kaikentyyppiset ja eri ikäiset ihmiset. Mutta lievittääkö sormihyrrä ahdistusta? New Yorkin yliopiston psykiatri Pilar Trellesin mukaan siitä voi olla apua.

Health-lehti lainaa hänen sanojaan: ”Ympäristölle yliherkät saattavat purra kynsiään, nyppiä kynsinauhoja tai nipistellä ihoaan. Sormihyrrä on harmittomampi tapa purkaa ärsytystä.”12 Sormihyrrä luokitellaan stressinhallintakategoriaan nimeltä nopeat stressinhallintatekniikat, joita suositellaan käytettäväksi yhdessä muiden terapiamuotojen kanssa.

Jotkin koulut ovat kieltäneet sormihyrrien käytön, sillä niiden väitetään häiritsevän opettajia ja muita opiskelijoita. MedicineNet on myös varoittanut, että sormihyrrissä piilee tukehtumisvaara,13 sillä metalliset laakerit voivat irrota. 10-vuotias tyttö nieli vahingossa laakerinkuulan, joka jouduttiin poistamaan ruokatorvesta leikkaamalla.

Muut yleiset ahdistusta aiheuttavat tekijät

Vaikka perimä, aivokemia, luonne ja elämäntapahtumat vaikuttavat ahdistushäiriön kehitykseen, stressi on yleinen laukaiseva tekijä. Ahdistus on normaali reaktio stressiin, mutta joillain ihmisillä ahdistus valtaa mielen eivätkä he kykene käsittelemään sitä, jolloin se alkaa vaikuttamaan heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Kansallinen mielenterveysinstituutti (NIMH) kertoo kuinka aivot reagoivat stressiin ja kuinka ahdistusvaste laukeaa:14

”Useat aivojen osat ovat keskeisiä pelon ja ahdistuksen synnyssä … tutkijat ovat havainneet, että mantelitumakkeella ja aivotursolla on merkittävä rooli suurimmassa osassa ahdistushäiriöistä.

Mantelitumake … uskotaan olevan viestintäväylä aivojen aistiviestejä käsittelevien ja niitä tulkitsevien osien välillä. Se voi varoittaa aivojen muita osia vaaran läsnäolosta ja laukaista pelko- tai ahdistusreaktion.

Mantelitumakkeen keskiosaan varastoiduilla tunnemuistoilla voi olla osansa ahdistushäiriössä, johon liittyy erikoistuneita pelkotiloja, kuten koirien, hämähäkkien ja lentämisen pelko. Aivoturso on aivojen osa, joka koodaa uhkaavat tapahtumat muistoiksi.”

Monet muut tilanteet ja piilevät pulmat voivat jouduttaa ongelman kehittymistä. Tämä sisältää, mutta ei rajoitu, seuraaviin, ja nämä ongelmat on syytä selvittää jotta selviät ahdistuneisuushäiriöstä. Löydät lisätietoa jokaisesta kohdasta linkeistä:

 • Altistuminen laitteiden kuten matkapuhelinten, Wlan-reitittimien, langattomien puhelinten, älymittarien, itkuhälyttimien ja tukiasemien mikroaaltosäteilylle
 • Elintarvikkeiden lisä- ja väriaineet, geenimuunnellut raaka-aineet ja glyfosaatti
 • Erityistä huolta aiheuttavia elintarvikevärejä ovat briljanttisininen FCF ja indigokarmiini, nopea vihreä FCF, Orange B, erytrosiini ja alluranpunainen, tartratsiini ja paraoranssi ja säilöntäaine natriumbentsoaatti
 • Suoliston toimintahäiriö, joka johtuu mikroflooran epätasapainosta
 • Magnesiumin, D-vitamiinin15 ja/tai eläinperäisen omega-3:n puutostila. (Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3:ia käyttäneiden lääketieteen opiskelijoiden ahdistuneisuus aleni 20 prosentilla16)
 • Keinomakeutusaineiden käyttö
 • Ylenpalttinen sokerin ja roskaruoan kulutus
 • Vääränlainen hengitystekniikka
 • Homealtistus

Hengitystekniikalla suora vaikutus ahdistukseen

Tapa jolla hengität on suoraan yhteydessä mielentilaasi. Olen aiemmin julkaissut haastatteluja Patrick McKeownin kanssa. Hän on Buteyko Breathing Method -hengitysmenetelmän johtava asiantuntija. Haastattelussa hän kertoo kuinka hengittäminen vaikuttaa mieleen, kehoon ja terveyteen. Yllä olevalla videolla Robert Litman kertoo hengityksen ja ahdistuksen välisestä suhteesta.

Buteykon, menetelmän perustajan, mukaan kehon kaasujen, erityisesti hiilidioksidin (CO2) ja hapen, välinen epätasapainotila laukaisee ahdistuksen. Tällä videolla Litman selittää kuinka hengitys vaikuttaa kaasujen väliseen suhteeseen ja osoittaa, että voit saavuttaa tyynemmän mielentilan pelkän hengityksen avulla.

Ohjeet Buteyko-hengitysharjoitusta varten, joka auttaa karkoittamaan ahdistuksen, löytyvät alta. Tämä harjoite auttaa pidättämään ja kerryttämään CO2:ta hienovaraisesti, mikä johtaa rauhallisempaan hengitykseen ja lievittyneeseen ahdistukseen. Toisin sanoen tarve hengittää laskee kun siirryt rennompaan tilaan.

 • Hengitä kevyesti sisään ja ulos nenän kautta: pidä nenästä viiden sekunnin ajan pidättääksesi hengitystä, ja sitten vapauta ja jatka hengittämistä.
 • Hengitä normaalisti 10 sekunnin ajan.
 • Toista edellämainittu useita kertoja: hengitä kevyesti sisään ja ulos nenän kautta, pidätä hengitystä viiden sekunnin ajan, rentoudu ja hengitä normaalisti 10 sekunnin ajan.

McKeown on kirjoittanut kirjan, joka käsittelee ahdistuksen hoitamista hengityksen avulla. Sen nimi on Anxiety Free: Stop Worrying and Quieten Your Mind – Featuring the Buteyko Breathing Method and Mindfulness, joka löytyy Amazonista.17 Kirjan lisäksi ButeykoClinic.com tarjoaa tunnin mittaisia verkkokursseja ja ääniversion kirjasta sekä lukuisia ilmaisia kappaleita18 ja aiheeseen liittyviä videoita.19

Belisa Vranich, kliininen psykologi, on myös kirjoittanut loistavan kirjan nimeltä Breathe. Siinä hän kertoo yksityiskohtaisesti ohjelmasta, joka voi auttaa parantamaan fyysistä ja henkistä terveyttä. Voit oppia lisää hänen hengitysharjoitusohjelmastaan tästä haastattelusta.

Luonnonäänet rauhoittavat mieltä ja vaimentavat ahdistuksen

Sen lisäksi että kiinnität huomiota hengittämiseen, on suositeltavaa viettää enemmän aikaa luonnollisessa ympäristössä. Brightonin ja Sussexin lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat havaitsivat, että luonnonäänillä on omintakeinen ja voimakas vaikutus aivoihin, alentaen taistele-tai-pakene-viettiä ja aktivoimalla autonomisen hermoston lepää-ja-sulata-vietin.20,21,22

Luonnonäänet tuottavat aivoaktiivisuutta, joka on yhteydessä ulospäinsuuntautuneeseen fokukseen, kun taas keinotekoiset äänet tuottavat aivoaktiivisuutta, joka on yhteydessä sisäänpäinsuuntautuneisuuteen fokukseen. Jälkimmäinen, joka voi ilmetä omista asioista huolehtimisena ja murehtimisena, on piirre joka on yhteydessä ahdistukseen ja masennukseen. Luonnonäänet tuottavat enemmän lepää-sulata-hermostoaktiivisuutta, mitä tapahtuu kun kehosi on rentoutuneessa tilassa.

Aiemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että luonnonäänien kuunteleminen auttaa toipumaan nopeammin stressaavasta tilanteesta. Joten mene puistoon, tai luo parvekkeellesi luonnonpyhäkkö, tai sisälle käyttäen kasveja ja luonnonääniä tuottavaa laitetta. Youtubessa on lukuisia hyvin pitkiä luonnonäänivideoita, kuten yllä oleva. Laita video pyörimään taustalle kun vietät aikaa sisätiloissa.

EFT – tehokas ei-lääkehoitovaihtoehto

Toinen tehokas hoitovaihtoehto, jossa ei käytetä lääkkeitä, on Emotional Freedom Techniques (EFT), eräs tunnetuimmista energiapsykologian muodoista. Samoin kuin akupunktiossa, joka perustuu konseptiin että elämänvoima virtaa näkymättömien meridiaaneiksi kutsuttujen kanavien kautta. EFT stimuloi tiettyjä energiameridiaanipisteitä kehossa näpäyttämällä niitä sormenpäillä, käyttäen samanaikaisesti tarkoitusta varten räätälöityjä sanallisia vakuutuksia.

Tämä voidaan toteuttaa yksin tai asiansa osaavan terapeutin alaisuudessa. Tekemällä tällä tavoin uudelleenohjelmoit kehosi reagoimaan tunneärsykkeisiin, eli käytännössä aiheutat ”oikosulun” tapahtumaketjussa, joka johtaa ahdistukseen tai paniikkikohtaukseen. Tutkimukset vahvistavat, että EFT voi tarjota huomattavan helpotuksen stressiin ja ahdistukseen23,24,25 osittain koska sen vaikutus kohdistuu erityisesti mantelitumakkeeseen ja aivotursoon, jotka ovat aivojen osia, jotka auttavat päättämään onko jokin uhka vai ei.26

Jos palautat mieleesi aiemmin mainitun NIMH:n selityksen siitä kuinka mantelitumake ja aivoturso liittyvät ahdistushäiriöön, ymmärrät miksi naputtaminen on niin voimakas työkalu. Ylläolevalla videolla EFT-terapeutti Julie Schiffman osoittaa kuinka naputtaa paniikkikohtauksen iskiessä tai lievittääksesi ahdistusta.

Vakavampiin tai monimutkaisempiin ongelmiin tarvitset asiansa osaavan EFT-terapeutin, joka auttaa käymään prosessin läpi. Ja mitä enemmän naputtelet, sitä taitavammaksi tulet. Voit kokeilla myös akupunktiota,27 joka EFT:n tavoin kuroo yhteen mielen ja kehon välisen raon.

Muita vaihtoehtoja ahdistuksen hoitoon

Kun huomioidaan psyykenlääkkeiden mahdolliset haitat, neuvon suhtautumaan niihin viimeisenä vaihtoehtona sen sijaan että niitä käytettäisiin ensimmäisen linjan hoitona. Hengitysharjoitusten ja mainittujen luonnonääniterapian ja EFT:n lisäksi muita huomattavasti turvallisempia strategioita ovat:

 • Säännöllinen urheilu ja päivittäinen liikkuminen
 • Mindfulness ja/tai jokin muu henkinen harjoitusmenetelmä. Tutkimukset ehdottavat psilosybiiniä, joka tunnetaan myös taikasienenä, joka voi saada aikaan mullistavan muutoksen vakavan masennuksen ja ahdistuksen hoidossa, ja kokeen henkinen voimakkuus näyttää olevan parantumisen avainkomponentti.Taikasienet eivät ole laillisia, joten tämä ei ole vielä mahdollinen hoitokeino, mutta se korostaa henkisyyden tärkeyttä ja merkitystä toivon ja elämän tarkoituksen luojana.
 • Laita suoliston mikrobiomi kuntoon. Ruoansulatuskanavan poikkeavuudet on yhdistetty lukuisiin psykologisiin ongelmiin, kuten ahdistukseen ja masennukseen. Nykyään tiedetään, että kiertäjähermo on ensisijainen reitti jonka välityksellä suolistobakteerit välittävät tietoa aivoille,28 mikä auttaa selittämään miksi mielenterveys on niin tiiviisti kytköksissä suoliston mikrobiomiin.29Esimerkiksi hapatettujen ruokien on osoitettu lievittävän sosiaalisten tilanteiden pelkoa nuorilla aikuisilla.30,31 Jos haluat tietää enemmän, lue: Poor Diet, Lack of Sunshine and Spiritual Anemia — Three Potent Contributors to Depression and Anxiety.
 • Vähennä sokerin ja prosessoitujen ruokien saantia. Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliolla on perustavanlaatuinen vaikutus mielenterveyteen.32,33 Erityisesti kiinnitä huomiota sellaisten ravintoaineiden puutostiloihin, jotka altistavat mielenterveysongelmille, kuten magnesium, D-vitamiini, B-vitamiinit ja eläinperäiset omega-3:set.
 • Saat riittävästi hyvälaatuista unta.
 • Huomioi altistus elektromagneettiselle säteilylle ja langattomille verkoille. Vähintäänkin vältä pitämästä näitä laitteita lähettyvilläsi nukkuessasi.
 • Arvioi myrkkyaltistus. Ahdistus on yleinen homemyrkkyaltistuksen oire, joten kysy itseltäsi huomaatko minkäänlaista kaavaa: lievittyvätkö oireet jos esimerkiksi vietät aikaa poissa kotoa tai työpaikalta?
 • Kognitiivinen käyttäytymisterapia. Kognitiivista käyttäytymisterapiaa tarjotaan nykyään jopa lapsille.34 Monet yliopistot tarjoavat verkkoterapiamahdollisuuden35 opiskelijoilleen, mutta vaikka et olisi opiskelija, on olemassa ilmaisia verkko-ohjelmia joita voit käyttää. Joitain esimerkkejä ovat MoodGYM,36 e-couch,37 Learn to Live38 ja CBT Online.39

Ahdistus voi alentaa elämänlaatua huomattavasti, joten pitkän aikavälin ratkaisun löytämiseen on syytä panostaa. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, älä aliarvioi sosiaalisen kanssakäymisen merkitystä – siis oikean tapaamisen, ei sosiaalisen median kautta käytävää vuorovaikutusta. Sosiaalisen vuorovaikutuksen puutteesta on tullut niin yleistä, että osassa laitoksista Wlan-verkko on kytketty pois päältä, jotta ihmiset olisivat enemmän kanssakäymisissä toistensa kanssa.

Jimson Bienenstock, torontolaisen HotBlack Coffeen toimitusjohtaja, perusteli New York Timesissa päätöstään tehdä kahvilasta matkapuhelimista vapaa alue sanoin:40 ”Tarkoitus on synnyttää sosiaalista kanssakäymistä. Olemme tässä vain välikappaleena, muutenhan kyse olisi pelkästä yleellisyydestä.” Todellakin, kuten mindfullness ja hengelliset tavoitteet, myös sosiaalinen kanssakäyminen tuo mielekkyyttä ja tarkoitusta elämään, mikä suojaa ja parantaa mielenterveyttä.

 

Lähde: Mercola.com

Lue myös:

Probiootit lievittävät stressiä, masennusta ja ahdistusta
3 yleistä yrttiä ja maustetta ahdistukseen ja masennukseen
Huima tiedelöytö: suolistobakteerit voivat vaikuttaa aivokemiaan ja mielialaan
Tutkimukset: taikasienillä erittäin tehokas vaikutus mielenhäiriöihin
Psykedeelien lääketieteelliset hyödyt
Kävely on parasta lääkettä mielenterveydelle – 6 syytä
Rauhoitu kärsimyskukan avulla
Ahdistaako? Nämä kymmenen ruokaa ja yrttiä helpottavat oloasi

1 kommentti

 1. Tutustuttuani tri Joseph Mengelen tieteeseen minua ahistaa vähemmän.

  Plusääni(1)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat