”Vapaakauppasopimuksilla” suojellaan suuria monopoleja!

Pankkikriittinen Naked Capitalism julkaisi hiljattain artikkelin otsikolla ”TPP on monopolien suojeluhanke ja ’vapaakaupan’ täydellinen vastakohta”. Tyynenmeren TPP-sopimus tulee nyt mahdollisesti kaatumaan, mutta sen eurooppalainen sisarsopimus TTIP ei ole kuollut. Siksi on tärkeä muistuttaa, etteivät sopimukset liity nimestään huolimatta ”vapaaseen kauppaan”.

Kun keskivertokansalainen kuulee puhuttavan ”vapaakaupasta”, hän ajattelee, että kyse on palveluiden sekä tuotteiden liikkumista rajoittavien esteiden poistamisesta. Rajojen poistaminen tekee ”vapaakaupasta” nimensä mukaisesti ”vapaata”. Todellisuudessa talous ja kaupankäynti on kuitenkin aina jossain määrin rajoitettua. Jopa yksinkertaisimpiin osto- ja myyntitapahtumiin liittyy sääntöjä.

Ne, joilla on oikeus laatia säännöt, päättävät myös siitä, ketkä voittavat ja ketkä häviävät taloudellisessa kilpailussa.

Mietitään esimerkiksi pienimuotoista kirpputoritapahtumaa lauantai-iltapäivänä. Osallistuakseen siihen myyjien on ensin rekisteröitävä myyntipisteensä, hankittava koju ja mahdollisesti osoittaa järjestäjille, että hänen käyttämänsä vaa’at ja muut mittausvälineet ovat toimivia. Jälkimmäisellä varmistetaan se, etteivät myyjät huijaa asiakkaitaan ja laskuta ylihintaa.

Kaikki yllä mainitut toimenpiteet ”rajoittavat” markkinoita. Ne siirtävät valtaa myyjiltä kirpputoritapahtuman järjestäjille. Mutta onko tämä paha asia?

Koska järjestäjät ovat laatineet tapahtuman säännöt, päättävät he käytännössä siitä, ketkä ”voittavat” ja ketkä ”häviävät” markkinoilla: voittajia ovat rehelliset kauppiat, jotka eivät ole peukaloineet esimerkiksi vaakojaan. Häviäjiä ovat puolestaan huijarit, jotka poistetaan kirpputorilta, kun selviää, että he ovat laskuttaneet asiakkailta ylihintaa.

Mikäli järjestäjät sen sijaan päättäisivät, ettei mitään sääntöjä ole, voittajia olisivat huijarit ja häviäjiä olisivat asiakkaat sekä rehelliset kauppiaat. Asiakkaat joutuisivat maksamaan ylihintaa sekundasta ja rehelliset kauppiaat menettäisivät ainakin osan tuotoistaan valehtelijoille.

Itse asiassa koko ”vapaan kaupan” käsite on siis alun alkaenkin harhaanjohtava. Orwellilaiset TPP- ja TTIP-keskustelut ovat vain viimeisin esimerkki tästä.

stop_ttip_0

Millainen kauppa on ”vapaata”?

Monopolit ovat kirjaimellisesti ”vapaakaupan” vastakohtia, sillä ne tuhoavat kilpailun ja tekevät hinnoittelusta tehotonta. Monopolien maailmassa hinta ei määräydy ”vapaasti” kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Kilpailullisilla markkinoilla kuluttajat määrittävät hintatason ostopäätöksillään. Halutut tuotteet ovat kalliimpia ja epäsuositut halvempia. Kun kilpailu on reilua, ovat asiakkaat siis markkinoiden kuninkaita.

On kuitenkin markkinoita, joissa tuotteen saatavuutta on rajoitettu joko keinotekoisesti tai luonnollisesti. Tällöin asiakas ei olekaan kuningas. Sen sijaan kontrolli on myyjällä.

Monissa maissa myyjän kontrolli on vääristänyt esimerkiksi veden, ruoan, lääkkeiden, huollon ja jopa asuntojen markkinat. Niiden hintataso ei määräydykään asiakkaiden kysynnän mukaan vaan tarjontaa manipuloivan monopolin tai kartellin päätöksestä. (Juuri monikansalliset monopolit ja kartellit ovat lobanneet kaikista innokkaimmin TPP:n ja TTIP:n puolesta.)

Kun monopoli tai kartelli pääsee itse hinnoittelemaan tuotteen, ei markkinoilla ole jäljellä enää rahtustakaan ”vapautta”.

TPP- ja TTIP-lobbaajat tahtovat luoda kansainvälisille markkinoille mahdollisimman epäkilpailullisen tilanteen, jossa asiakkaiden sijaan kuninkaita ovat suuret ylikansalliset monopolit ja kartellit.

Tuoreimmat ”vapaakauppasopimukset” eivät itse asiassa tulisi tekemään kaupankäynnistä ”vapaampaa”, sillä tärkeimpien neuvottelijamaiden väliset tullit ja muut rajoitteet on jo aiemmin karsittu minimiin. Miksi TPP:tä ja TTIP:tä sitten ylipäätään vaaditaan?

Uusien ”vapaakauppasopimusten” tavoite on markkinoiden kilpailullisuuden vähentäminen. Tämä koskee muun muassa lääketeollisuutta ja immateriaalioikeuksia. TPP ja TTIP eivät nosta vanhanaikaisia tullimuureja, vaan ne pyrkivät suojelemaan jättiläiskorporaatioita paljon nykyaikaisimmin rajoituksin.

ttip-trojanisches-pferd-europa

”Vapaakauppa” suojelee monikansallisia megayhtiöitä

Taloustieteilijä Dean Baker kutsuu TPP:tä ”protektionistiseksi” suunnitelmaksi:

TPP ja vapaakauppa: harhaanjohtavaa kielipeliä

TPP:n kannattajat tulevat aloittamaan ankaran lobbauskirin kongressissa Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen. Kansalaisia tullaan pommittamaan Obaman allekirjoittamalla propagandalla, jonka mukaan TPP on täydellinen sopimus.

On täysin varmaa, että yksi propagandan päähokemista on se, kuinka paljon hyvää ’vapaakauppa’ tuottaa yhteiskunnalle. Tämä on kuitenkin valhe.

TPP:ssä ei ole kyse vapaakaupasta. TPP ei tule juurikaan puuttumaan tulleihin ja kiintiöihin yksinkertaisesti siksi, että ne on jo aiemmin revitty erittäin matalalle. Yhdysvallat on jo aiemmin solminut kauppasopimuksia monien tulevien ’vapaakauppakumppaneidensa’ kanssa.

Tämän vuoksi esimerkiksi Kansainvälinen kauppakomissio ITC on arvioinut, että vuoteen 2032 mennessä – kun TPP:n kaikki hyödyt ovat realisoituneet – sopimus on kasvattanut Yhdysvaltojen bruttokansantuotetta vain 0,23 prosentilla! Tämä on vain hieman enemmän kuin yhden kuukauden aikana keskimäärin syntynyt talouskasvu!”

Toistettakoon: TPP:n yhteenlaskettu hyöty 16 vuoden päästä on vain 0,23 prosentin kasvu bruttokansantuotteessa, mikä vastaa vain hieman keskimääräistä parempaa yhden kuukauden talouskasvua!

Miksi ihmeessä eliitti sitten lobbaa TPP:n ja TTIP:n puolesta niin aggressiivisesti? Miksi ”vapaakauppasopimukset” ovat kohtalonkysymyksiä esimerkiksi Barack Obamalle ja lääkemonopoli Pfizerille?

”Vapaakauppasopimusten” todellinen tavoite ei olekaan kaupan vapauttaminen vaan rajoittaminen!

Sopimukset pyrkivät esimerkiksi pidentämään patenttien ja tekijänoikeuksien voimassaoloaikaa. Näin ”vapaakauppasopimukset” korottavat keinotekoisesti esimerkiksi lääkkeiden ja tietokoneohjelmistojen hintoja jopa 100-kertaisiksi verrattuna niiden kilpailullisiin hintoihin.

”Vapaakauppasopimukset” ovat siis kuin tuhansia prosentteja korotetut tullimaksut. Siinäpä ”vapaakauppaa” kerrakseen!

 

Lue myös:

Tutkijat: ”vapaakauppasopimukset” eivät vapauta kauppaa vaan tuhoavat työpaikat
Vapaakauppasopimukset ovat yrittäjien ja palkansaajien vihollisia
TTIP-vapaakauppasopimus: usein kysytyt kysymykset
TTIP-sopimus on demokratian ja itsemääräämisoikeuden tuho
TTIP-kyselyhuijaus: suomalaisia lobattiin TTIP-myönteisiksi – aivan samoin, kuin aikoinaan liittymään EU:hun
TTIP – uhka terveyspalveluille ja eläkkeille
TTIP-vuoto: valtamedia alitti jälleen riman

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat