Trump lupaa tuhota TPP:n ja lobbarit – miten käy TTIP:n?

Tänään on uutisoitu laajasti, että Amerikan seuraava presidentti aikoo tuhota TPP-nimisen Tyynenmeren alueen pankkivaltasopimuksen. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, miten käy Eurooppaa uhkaavalle TTIP-pankkivaltasopimukselle.

TPP- ja TTIP-pankkivaltasopimusten tehtävä on lisätä pankkien poliittista ylivaltaa, riistää kansallisvaltioilta oikeus säätää itsenäisesti lakeja sekä turvata kansainvälisten monopoliyhtiöiden kilpailuetu paikallisiin yrityksiin nähden.

Donald Trump sai valtavasti ääniä TPP-vastaisten lausuntojensa vuoksi, koska pankkivaltasopimukset uhkaavat kotimaisia yrityksiä niin Amerikassa kuin maailmalla. Vain monikansalliset jätit ja poliittiset lobbaajat hyötyvät sopimuksista.

Muun muassa Financial Times (FT) kirjoitti, että Trump on luvannut lopettaa TPP-neuvottelut heti virkaanastujaispäivänään. Obaman hallitus teki kaikkensa, että pankkivaltasopimukset oltaisiin saatu voimaan ennen presidentin vaihtoa.

Trumpin mukaan Amerikka tulee korvaamaan kollektiivisen TPP-sopimuksen kahdenvälisillä sopimuksilla, joita Amerikka aikoo solmia lukuisien Aasian maiden kanssa. Trump on luvannut, että kahdenväliset sopimukset tulevat ”palauttamaan työpaikat ja teollisuuden takaisin Amerikkaan”:

”Oli kyse sitten teräksen tai autojen tuotannosta tai tautien parantamisesta, minä tahdon, että tulevaisuudessa tuotanto ja innovaatiot tehdään täällä – suuressa kotimaassamme Amerikassa. Näin luomme vaurautta ja työpaikkoja amerikkalaisille.”

Amerikka ja muut länsimaat ovat jo vuosikymmenten ajan kärsineet teollisuuden paosta, koska korruptoitunut pankkisektori on pyrkinyt maksimoimaan omat voittonsa siirtämällä tuotannon länsimaista orjatyömaihin.

Yhdysvaltojen lainsäädäntö mahdollistaa sen, että Trump todellakin voi lunastaa lupauksensa ja tahtoessaan tappaa TPP:n ensimmäisenä työpäivänään. Päätös ei nimittäin vaadi kongressin hyväksyntää.

TPP:n kuolemalla voi olla hyvin positiivisia vaikutuksia kansainväliseen turvallisuustilanteeseen, sillä TPP:tä kannattava sionistinen sotalobbausjärjestö CFR on aiemmin kutsunut sopimusta Amerikan (eli Israelin) geopoliittiseksi aseeksi. TPP:n kuolema voi siis heikentää sionismin kansainvälistä asemaa.

tpp_072716gn2

Korruptio kuriin – mutta vain, jos Israel-lobbyn erivapaudet kumotaan

Toinen Trumpin mielenkiintoinen lupaus liittyy lobbaukseen, johon amerikkalainen korruptio on jo vuosikymmenten ajan perustunut.

Trump on julistanut käynnistävänsä eettisen ryhtiliikkeen politiikassa vaikuttavaa rahanvaltaa vastaan. Trump on luvannut, että tulevaisuudessa hallituksen jäseniltä kielletään lobbausyhtiöihin liittyminen hallitusviran jälkeisten viiden vuoden aikana.

Tarkoituksena on suitsia niin sanottua pyöröovi-ilmiötä, jossa poliitikot, lobbaajat, pankkiirit ja suuryhtiöiden johtajat vaihtavat paikkaa muutaman vuoden välein. Pyöröovi-ilmiön vuoksi hallitus ei palvele kansaa vaan poliitikkojen edustamia pankkeja ja lobbausryhmiä.

Republikaanien tiedottajan Sean Spicerin mukaan tavoitteena on estää se, että johtavat poliitikot käyttävät hallitusta henkilökohtaisena rahasamponaan. Lobbausyritykset saalistavat poliitikkoja riveihinsä, koska poliitikoilla on usein kullanarvoista sisäpiiritietoa ja hyvät verkostot.

Skeptikot epäilevät, että lobbausvastainen aloite on kuitenkin pelkkä julkisuustemppu, jolla Trump yrittää peitellä sitä, että hän on palkannut jo lobbaajia avustajikseen. Uutta sääntöä on asiantuntijoiden mukaan myös helppo kiertää.

Ehkä mielenkiintoisinta lobbausvastaisessa säännössä on kuitenkin se, että ”vieraan valtion puolesta lobbaavien” poliitikkojen kielto ei kestä viittä vuotta vaan koko loppuelämän!

Vieraan vallan agentteja koskeva lisäys voisi parhaassa tapauksessa olla iso kapula Amerikkaa mädättävän Israel-lobbyn rattaissa. Tässäkin tapauksessa on kuitenkin syytä skeptisyydelle.

Amerikassa on väännetty jo kymmeniä vuosia peistä siitä, ketkä ovat ”vieraan valtion lobbaajia” ja ketkä eivät. 1960-luvulta lähtien sionistit ovat nauttineet kummallisesta erivapaudesta, jonka mukaan Israel ei ole ”vieras valtio”.

1938 Yhdysvalloissa säädettiin FARA-laki (The Foreign Agents Registration Act), jonka nojalla vieraita valtioita poliittisesti edustavien toimijoiden on täytynyt rekisteröityä ja selvittää yksityiskohtaisesti toimintansa luonne ja esimerkiksi rahavirrat.

1962 oikeusministeri Robert Kennedy määräsi, että American Zionist Council –nimisen lobbausjärjestön täytyi FARA-lain nojalla rekisteröityä vieraan vallan edustajaksi. Tämä raivostutti juutalaislobbyn, koska järjestö ei saanut enää lahjoa virkamiehiä.

American Zionist Council vaihtoikin nimensä pian American Israel Public Affairs Committeeksi (AIPAC) voidakseen kiertää FARA-lakia eli voidakseen lahjoa amerikkalaisia virkamiehiä, jotta nämä tekisivät Israel-alisteista politiikkaa.

Lahjominen tehosi, sillä lukuisista yrityksistä huolimatta AIPAC:ia ei ole onnistuttu lisäämään vierasta valtiota edustavien järjestöjen listalle.

Jopa valtavirtainen juutalaislehti Forward on myöntänyt, että erivapaus on ollut juutalaislobbylle hyödyksi, sillä lobby on voinut toimia salaisesti ”kulissien takana” ja väistää toimintaansa liittyvän poliittisen vastuun.

Mikäli Trump tahtoo siis oikeasti rajoittaa vieraita valtioita edustavien lobbaajien toimintaa, täytyy hänen virallisesti määritellä AIPAC Israelin edustajaksi. AIPAC on tällä hetkellä koko Yhdysvaltojen kongressitalon voimakkain lobbausjärjestö.

160322_trump

Miksi Trump ei puhu TTIP:stä?

Ainakaan retoriikan tasolla Trump ei siis ole luopunut vaalikampanjansa tärkeimmistä teemoista – korruption ja taloudellisen globalisaation vastustamisesta.

Meitä eurooppalaisia kuitenkin kiinnostaa, aikooko Trump hylätä TTIP:n siinä missä TPP:n. Toistaiseksi kukaan ei osaa vastata tähän. Sekä Trump että Clinton välttelivät kampanjan aikana TTIP-kysymystä, vaikka NAFTA ja TPP nousivat toistuvasti esiin.

EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Cecilia Malmström totesi Bloombergin mukaan vaalien jälkeen, ettei hän tiedä lainkaan, mitä Trumpin voitto merkitsee TTIP:n kannalta.

Yhdysvaltojen vaalien jälkeen EU-eliitti alkoi välittömästi kampanjoida TTIP:n pelastamisen puolesta. Eurooppa-neuvoston johtaja Donald Tusk ja Euroopan komision johtaja Jean-Claude Juncker anelivat Trumpia matkustamaan Eurooppaan mahdollisimman nopeasti ja lupaamaan, ettei TTIP ole kuollut.

Tusk ja Juncker kannattavat TTIP:tä siitä huolimatta, että virallisesti heidän tulisi edustaa eurooppalaisia yrittäjiä, joiden olemassaoloa TTIP uhkaa. Kuten esimerkiksi tietokirjailija Jaana Kivi on kuitenkin osoittanut, ovat unionin korkeimmat johtajatkin itse asiassa yksityisen finanssisektorin lobbaajia, minkä vuoksi he tekevät Eurooppa-vastaista politiikkaa.

Vaikka Trumpilla on tiiviit yhteydet Amerikan juutalaiseen lobbyyn, on hänen politiikkaansa kutsuttu toistuvasti antisemitistiseksi, sillä monien juutalaisten mielestä pankkivastaisuus on jo itsessään juutalaisvastaisuutta.

Trumpin ystävä Newt Gingrich hauskuutti juutalaistietoisia ihmisiä ympäri maailman viikko sitten toteamalla, ettei Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon voi olla juutalaisvihaaja, koska hän on työskennellyt finanssialalla ja Hollywoodissa!

 

Lue myös:

Donald Trump – hyväksi vai haitaksi maailmalle?
Brexitin ennustanut blogisti: eliitti tahtoi Trumpin voittavan
Torjuuko Trumpin hallinto maailman suurimman uhan tuosta vain?
Jos Trump uudistaa ulkopolitiikkaa, Israel voi kävellä tappavaan ansaan

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat