D-vitamiinin puutostila – sydämen vajaatoiminta 12 kertaa yleisempää

Tarvitaan lisätutkimuksia D-vitamiinilisän käytöstä sepelvaltimotaudin ehkäisyssä, sanovat uuden tutkimuksen takana olleet tutkijat. Tutkimus osoitti, että sydämen vajaatoiminnan ja D-vitamiinin puutostilan välillä on vahva yhteys.

Sairastavuus kasvaa yli 1000 prosenttia auringonvalon D-vitamiinin puutteessa. Asiantuntijoiden mukaan on epätodennäköistä että ruoasta saisi riittävästi D-vitamiinia. Jos olet kasvissyöjä, on vielä haasteellisempaa saada riittävästi D-vitamiinia ruoasta. Heidän mukaansa auringonvalo on edelleen paras D-vitamiinin lähde. Ihmiset viettävät vähemmän aikaa auringossa kuin koskaan aiemmin ihmisen historiassa – minkä vuoksi yli miljardilla ihmisellä maailmanlaajuisesti on D-vitamiinin puutostila.

Ihmiset tuottavat 90 prosenttia D-vitamiinista luontaisesti altistamalla ihon auringonvalolle – tarkemmin ilmaistuna ihon altistuminen ultravioletti B:lle käynnistää iholla tapahtumaketjun, jossa kolesteroli muuttuu D3-vitamiiniksi.

Tutkijat ovat myös havainneet spesifisen molekulaarisen signalointiväylän, jonka välityksellä D-vitamiini ehkäisee tulehdusta. He havaitsivat kokeissaan että matalat D-vitamiinitasot, joita vastaavia tasoja löytyy miljoonilta ihmisiltä, eivät kyenneet hillitsemään tulehdukseen johtavaa tapahtumaketjua – nopeiden biokemiallisten tapahtumien sarjaa, joiden välityksellä tulehdusreaktio käynnistyy. Kuitenkin riittäväksi luokitellut tasot hillitsivät tulehduksen välittäjiä.

Sydämen vajaatoiminnan riski oli 12 kertaa suurempi vanhuksilla, joilla oli D-vitamiinin puutostila, kuin niillä joilla tasot olivat riittävät, raportoivat Brasilian Pernambucon liittovaltiollisen yliopiston tutkijat.

Tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 137:aa brasilialaista sydänpotilasta, D-vitamiinin puutostila oli suurempi sydämen vajaatoiminnan riskitekijä kuin lihavuus tai sydämen rytmihäiriö.

”Sydämen vajaatoiminnan riski oli läsnä yli puolella vanhuksista, ja se oli vahvasti yhteydessä D-vitamiinin puutostilaan,” toteaa Catarina Magalhaes Porto kirjoittaessaan ESC Heart Failure -julkaisuun.

Tässä tutkimuksessa D-vitamiinin puutostilan raja-arvoksi määritettiin alle 30 nanogrammaa/millilitra (ng/ml) (75 nanomoolia / litra (nmol/l)). (Tämä eroaa hieman yleisesti käytetystä puutostilan määrittelystä 20 ng/ml (50 nmol/l), näiden kahden rajan välillä olevat tasot luokitellaan ’puutostilaksi’).

Tulokset antavat lisätodisteita riittävän D-vitamiinitason merkityksestä vanhusten sydänterveydelle sekä luiden terveydelle.

”Tutkimuksessa esitettyjen todisteiden perusteella, joiden tueksi on olemassa tieteellistä näyttöä, suuri prosenttiosuus vanhuksista joilla on D-vitamiinin puutostila ja sen seurauksena kohonnut sydämen vajaatoiminnan riski, tarvitsevat annossuositusta tälle vitamiinille, erityisesti perusterveydenhuollon palveluissa,” Porto suosittelee.

Mahdollinen mekanismi

Koska tutkimus oli havaintotutkimus (poikittaistutkimus), tutkijat eivät kyenneet päättelemään oliko D-vitamiinin puutostilan ja sydämen vajaatoiminnan välillä syy-seuraussuhdetta. Tästä huolimatta he ehdottivat, että pienempi sydämen vajaatoiminnan riski voi johtua D-vitamiinin kyvystä hillitä tulehdusvastetta, joka on sydämen vajaatoiminnan kehitykseen vaikuttava tekijä.

Havaintotutkimus oli kooltaan suhteellisen pieni, ja tutkijat ehdottivat, että tarvitaan lisätutkimusta jotta saadaan todisteille saadaan lisätukea ja jotta voidaan lopulta suorittaa kliinisiä tutkimuksia.

”Ravintolisän matala hinta ja kyky ennaltaehkäistä ja hoitaa sydän- ja verisuonisairauksia viittaa tarpeeseen lisätutkimuksille D-vitamiinilisän käytöstä tulevaisuuteen suuntautuvassa joukkotutkimuksessa, jotta ravintolisien käyttö perustuisi tukevaan näyttöön,” he kirjoittavat.

 

Lähde: Natural Blaze

Lue myös:

Amerikkalaiset saavat liikaa D-vitamiinia? Kriittinen katsaus mediahysteriaan
Katsaus D-vitamiinin hyötyihin ja suosituksia
Näin D-vitamiini pysäyttää syövän kantasolut
D-vitamiinista jaksamista talveen
D-vitamiinin puute raskauden aikana voi aiheuttaa hammasmätää
Tutkijat huomasivat Omega-3:n ja D-vitamiinin vahvistavan immuunijärjestelmää
Tutkittua D-vitamiinista
Mielipide: Mihin tarvitsemme D-vitamiinia ja kuinka paljon
Unohda laihdutuslääkkeet, luonnollinen D-vitamiini auttaa painon hallinnassa
D-vitamiini auttaa ikänäköön, sen puute nostaa verenpainetta
Allergioilla saattaa olla yhteys D-vitamiinin puutokseen
D-vitamiinin puutos aiheuttanut riisitautiepidemian
Mitä D-vitamiini on?
Japanilainen tutkimus: D-vitamiini suojaa influenssalta rokotteita varmemmin

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat