Mitä valtamedia ei kertonut al-Qaidan uudelleenbrändäyksestä?

Valtamedia uutisoi elokuun alussa laajasti siitä, että al-Nusran rintama vaihtaa nimensä ja ”eroaa al-Qaidasta”. Harhautuksen tavoite on luoda sädekehä Israelin kanssa liittoutuneiden ääri-islamistien pään ylle.

Tästä eteenpäin ääri-islamistijärjestö tunnetaan nimellä Jabhat Fath as-Sham eli Syyrian valloituksen rintama.

Suuret tiedotusvälineet ovat olleet innoissaan al-Nusran ”muodonmuutoksesta”, sillä nyt sekin voidaan laskea ”maltillisen opposition” edustajiin. Kuten Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tomi Alaranta on todennut, on media jo aiemmin yrittänyt häivyttää terroristijärjestön vaikutusvaltaista roolia Syyrian ”opposition” riveissä.

”Maltillinen oppositio” on Israelin ja sionisteille uskollisten toimittajien käyttämä propagistinen kattokäsite terroristiryhmistä, jotka pyrkivät kaatamaan Bashar al-Assadin laillisen hallituksen.

Esimerkiksi Yleisradio nieli al-Nusran propagandan purematta eikä kyseenalaistanut sitä, etteivätkö ääri-islamistit olisi todellakin katkaisseet välejään pahamaineiseen al-Qaidaan. Useat suomalaiset tiedotusvälineet jatkoivat samalla linjalla antaen lukijoiden ymmärtää, että al-Nusra on lipumassa kohti hyväksyttävämpiä vesiä.

Arvostettu Lähi-itään erikoistunut al-Monitor-julkaisu sen sijaan ei ollut yhtä vakuuttunut al-Nusran hämäyksestä.

Abu Mohammed al-Golani.
Abu Mohammed al-Golani.

Ääri-islamistien yhteinen strategia

Al-Monitorin mukaan al-Qaida antoi siunauksensa al-Nusran ”muodonmuutokselle”, mikä jo itsessään osoittaa, etteivät järjestöjen välit ole tulehtuneet.

Julkaisun haastattelema jordanialainen ääri-islamismin asiantuntija Hassan Abu Haniya vahvisti, ettei nimenmuutos katkaise järjestöjen välisiä ideologisia, historiallisia ja henkilökohtaisia siteitä.

Al-Monitor kirjoittaa, että järjestöjen yhteisymmärrys korostaa sitä, että molemmat ottavat strategiassaan entistä painavammin huomioon Syyrian alueellisen kehityksen. Väkivaltainen ääri-islamismi on edelleen al-Qaidaa ja al-Nusraa ohjaava voima, mutta käytännön syistä al-Nusran ”muodonmuutos” palvelee molempien järjestöjen etua Lähi-idässä.

Al-Nusra ”syyrialaistaa” imagoaan, jotta se voisi värvätä tehokkaammin uusia jäseniä. Siinä missä Isisin brändin ytimessä on kansainvälisyysaate ja vierastaistelijoiden rekrytointi, painottaa al-Nusra nyt propagandassaan entistä enemmän ”syyrialaisuuttaan”.

Al-Qaidan kakkosmies Ahmed Hassan Aby al-Khayr totesikin 28.7., että al-Nusralla on oikeus kosmeettisiin uudistuksiin, mikäli ne ”palvelevat jihadia”. Myös ääri-islamistisen liikkeen tärkeimmät ideologit, al-Qaidan kanssa yhteistyötä tekevät Abu Muhammad al-Maqdisi ja Abu Qatada, antoivat tukensa ”uudistuneelle” al-Nusralle.

Mikäli al-Nusra olisi todella kääntänyt selkänsä al-Qaidalle, olisi tämä Hassan Abu Haniyan mukaan johtanut veriseen kostoon eikä suosionosoituksiin.

Kun al-Nusran johtaja Abu Mohammed al-Golani ilmoitti ”uudistuksista” videoviestissään, käytti hän hyväkseen perinteisiä al-Qaidan iskulauseita ja symboliikkaa osoittaakseen, ettei terroristijärjestön ydin ole muuttunut lainkaan.

Al-Nusra ei siis ole luopumassa ääri-islamistisesta terrorismista. Kyse on pelkästä taktikoinnista. Järjestö uskoo saavansa lisää liikkumatilaa, liittolaisia ja turvaa häivyttämällä terroristi-imagoaan. Tässä sitä auttaa kansainvälinen valtamedia, joka syöttää länsimaalaisille propagandaa ”uudistuneesta al-Nusrasta”.

Taktikointi ja uudelleenbrändäys on jo tuottanut tulosta. Al-Monitorin mukaan esimerkiksi Aleppossa lukuisat lännen ja Israelin tukemat ”maltilliset kapinalliset” ovat viimein uskaltaneet liittoutua avoimesti ääri-islamistien kanssa.

 

Lue myös:

Pahamaineinen terroristi myöntää: Nato-maa Turkki tukee Isisiä!
Video: israelilaiset pelastavat jihadisteja
Juutalainen ajatushautomo: ISIS:n tuhoaminen olisi suuri virhe
Israel auttaa ääri-islamistista terroristijärjestöä leviämään Syyriassa
YK paljastaa Israelin tuen ISIS:lle

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat