On vain hyvää kolesterolia

Jos median, lääketieteen ja lääkeyhtiöiden aivopesu on vakuuttanut sinut siitä, että on olemassa ”pahaa” kolesterolia, olet tehnyt tutkimuksista väärän johtopäätöksen.

Meille toistuvasti väitetään, että on olemassa kahdenlaista kolesterolia: hyvää korkean tiheyden lipoproteiinia (HDL) ja ”pahaa” matalan tiheyden lipoproteiinia (LDL). Nyt Teksasin A&M yliopiston tutkijat ovat valmiina palauttamaan kolesterolin maineen ja toteavat, ettei se välttämättä olekaan pahasta. Itse asiassa siitä on hyötyä lihasten kasvulle.

Terveyden ja kinesiologian laitoksen tutkija Steve Riechmanin mukaan tutkimus paljastaa, että ”LDL ei ole terveyden arkkivihollinen, vaikka viime vuosina siitä on maalattu sellaista kuvaa.”

Journal of Gerontology –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Riechman ja kollegansa Pittsburghin yliopistosta, Kentin osavaltionyliopistosta, Johns Hopkinsin painonhallintakeskuksesta ja Pohjois-Ontarion lääkeoppilaitoksesta tutkivat 52 aikuista, jotka olivat iältään 60-69-vuotiaita. Osallistujien yleinen terveydentila oli hyvä, mutta he eivät olleet fyysisesti aktiivisia, eikä yksikään heistä harrastanut liikuntaa.

Koehenkilöt asetettiin kuntokuurille, ja tutkijoiden yllätykseksi niiden osallistujien lihasmassa kasvoi eniten, joilla oli korkeimmat LDL-kolesteroliarvot.

Riechmanin mukaan tutkimus osoittaa, että tarvitsemme jonkin verran LDL-kolesterolia, jotta lihaksemme kasvaisivat paremmin. ”Ei ole epäilystäkään siitä, että tarvitset molempia – sekä LDL:ää että HDL:ää – ja totuus on se, että kaikki (kolesteroli) on hyvästä,” Reichman sanoi.

Kolesterolilla tarkoitetaan rasvaa, jota on kaikilla ihmisillä, ja jota tarvitaan moniin toimintoihin kehossa. Sitä on esimerkiksi kutsuttu kaikkien hormonien äidiksi. Kaikki yritykset hankkiutua eroon ’pahasta’ kolesterolista tulevat johtamaan vakaviin ongelmiin. Itse asiassa matalat kolesteroliarvot voi olla terveysriski.

LDL:ään viitataan useimmiten ”pahana” kolesterolina, koska sitä löytyy useimmiten valtimoiden seinämistä. Se on yhdistetty hidastuneeseen verenvirtaukseen, mikä usein johtaa sepelvaltimotautiin ja sydänkohtaukseen. HDL, josta käytetään usein nimitystä ”hyvä kolesteroli”, usein auttaa poistamaa kolesterolia valtimoista.

Kuitenkin ajatus siitä, että on olemassa ”pahoja” ja ”hyviä” veren lipidejä, jotka nostavat sepelvaltimotaudin riskiä, tunnetaan ”rasvahypoteesina” tai ”kolesterolimyyttinä”. Hypoteesi on saanut osakseen voimakasta kritiikkiä ja se on haastettu useaan otteeseen. Sydän- ja verisuonisairauksien perimmäiset syyt liittyvät todennäköisemmin tulehdukseen ja muihin tekijöihin.

Riechman myöntää, että vallitseva asenne kolesterolia kohtaan on väärä. Hän keskittyy mieluummin LDL:n varsin hyödyllisiin tehtäviin. Kuten hän osoittaa, kuolisimme ilman kolesterolia. Itse asiassa vanhuksia tutkittaessa on havaittu, että kuolemanriski mistä tahansa syystä on suurin niillä, joiden kolesteroliarvot ovat matalimmat.

”Meistä jokaisen keho tarvitsee tietyn määrän sekä LDL:ää että HDL:ää,” Riechman sanoo. ”Meidän tulee luopua tästä ajatuksesta, että LDL on aina pahasta – meistä jokainen tarvitsee sitä, tarvitsemme sitä tekemään tehtävänsä.”

Hän osoittaa, että LDL toimittaa tarvittavat kolesterolin kudoksiimme korjausta varten, ja HDL, hyvä kolesteroli, siivoaa jäljet kun korjaukset on tehty. Tämä tutkimus osoittaa LDL:n toisen hyödyn. Mitä enemmän sitä on veressäsi, sitä paremmin voit muodostaa lihasmassaa voimaharjoittelun aikana.

Mitä haittaa tästä on?

Jos haluat vielä kiistattomampia todisteita siitä, että kolesterolin alentaminen heikentää terveyttä, lue kaksi suosittua artikkelia GreenMedInfosta:

Cracking the Cholesterol Myth: How Statins Harm The Body and Mind
How LOW Cholesterol Can Harm Your Health
There Is Only One Type of Cholesterol: Here’s Why

Lähde: GreenMedInfo

Lue myös:

Statiinihuijaus ja kolesterolimyytti
Matala vai korkea kolesteroli – ketkä elävät kauemmin?
Tutkimukset vahvistavat ”pahan” LDL-kolesterolin auttavan elämään pidempään
Totuus kolesterolista ja verisuonisairauksista
Totuus statiineista ja kolesterolista
Korkeat kolesteroliarvot ja muut toissijaiset riskitekijät sydän- ja verisuonisairauksissa
Kolesterolin alentaminen aiheuttaa syöpää
Kolumni: Kolesterolikeskustelu hakoteillä
Kolesteroli pitää meidät hengissä
Syyttömänä tuomittu kolesteroli
Kuinka alentaa kolesterolia luonnollisesti?
Kommentti: Kohonnut kolesteroli kertoo tulehduksesta
Kolesterolilääkkeitä käytetään lähes aina turhaan

3 kommenttia

  1. Kolesterolihysterian luominen ja statiinilääkitys – yksi lääketieteen suurimmista huijauksista!

    Plusääni(24)Miinusääni(0)
  2. Eli LDL – kolesteroli on yhdistetty lihaskasvuun? No sittenhän iän tuoma kolesterolin nousu käykin järkeen, iän myötähän lihakset heikostuvat ja surkastuvat. Silloin keho tuottaa lisää LDL- kolesterolia suojellakseen lihasmassaa.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  3. Eli LDL – kolesteroli on yhdistetty lihaskasvuun? No sittenhän iän tuoma kolesterolin nousu käykin järkeen, iän myötähän lihakset heikostuvat ja surkastuvat. Silloin keho tuottaa lisää LDL- kolesterolia suojellakseen lihasmassaa.?

    Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat