Velkaorjuuden historia tiiviisti

Taloustutkimuksen professori Michael Hudson kertoo mielenkiintoisella videolla valtioiden velkaorjuuden historiasta. Koronkiskonta ei suinkaan aina ole ollut yhteiskunnallinen normi. Video on osa Surviving Progress –nimistä dokumenttia.

Vuodesta 2000 eKr. aina ajanlaskun alkuun asti oli yleistä, että valtiot mitätöivät kansalaisten velat tasaisin väliajoin. Muuten velan määrä olisi kasvanut niin suureksi, ettei sitä oltaisi koskaan voitu maksaa kokonaan takaisin (kuten länsimaissa on nyt käynyt).

Hudsonin mukaan esimerkiksi Sumerissa, Babyloniassa ja Egyptissä oli tapana antaa velat anteeksi, jotta yhteiskunta voisi aloittaa kasvunsa aina puhtaalta pöydältä. Tämä oli erityisen helppoa niin kauan, kun suurin osa velkasuhteista oli kotitalouksien ja valtion välisiä. Tilanne monimutkaistui, kun yksityiset yritykset alkoivat myöntää luottoja. Yksityinen velka mahdollisti oligarkioiden synnyn.

Oligarkit kokivat, että heidän suurimpia vihollisiaan olivat kuninkaat, jotka antoivat kansalaisten velat säännöllisesti anteeksi. Järjestely oli hyväksi yrityksille, palkansaajille ja yhteiskuntarauhalle, mutta oligarkkien valtaa se rajoitti merkittävästi, sillä nämä saivat elantonsa nimenomaan koronkiskonnasta ja pääomatuloista.

Hudsonin mukaan Rooma oli historian ensimmäinen valtio, joka ei enää nollannutkaan velkoja. Rooma aloitti sodan Kreikan Spartaa vastaan syöstäkseen vallasta hallitsijat, jotka olivat jatkaneet velkojen anteeksiannon perinnettä.

100 eKr. käydyt sodat riisuivat lukuisat kansakunnat kaikesta varallisuudestaan. Kun rampautettu tuotantokapasiteetti yhdistettiin velkaorjuuteen, ei taloudella ollut käytännössä edellytyksiä enää nousta ahdingosta. Kaikki voitot hupenivat lainan lyhennyksiin. Syntyi taantuman kierre.

Rooman alkuaikoina valtio takasi melko tasavertaiset maanviljelyoikeudet talonpojille. Kun hallinto jatkoi korruptoitumistaan, alkoivat oligarkit yksityistää maita itselleen. Maattomien talonpoikien määrä alkoi kasvaa.

Rooma oli taloudellisen historian käännekohta, sillä siellä varallisuus alkoi keskittyä yhä pienemmän eliitin käsiin. Eliitin varallisuudessa ei ollut kyse heidän ahkeruudestaan ja tuottavuudestaan, minkä vuoksi heillä ei ollut kannustimia toimia kestävästi; markkinat ja yhteiskunta eivät voineet rangaista oligarkkeja vastuuttomuudesta ja rikoksista. He olivat lain ja yhteiskunnan yläpuolella.

capitalistpig

Velka on poliittista valtaa

Hudsonin mukaan sama kaava toistuu nyt, kun varallisuus keskittyy länsimaissa finanssisektorille, jolla ei ole mitään tekemistä reaalitalouden ja tuottavuuden kanssa. Oligarkit pysyvät vallassa, sillä he pitävät valtioita ja kotitalouksia velkaorjuudessa – eivätkä he aio koskaan antaa velkoja anteeksi.

Videolla ensiintyvä Kansainvälisen valuuttarahaston entinen pääekonomisti Simon Johnson toteaa, että monet luulevat, että ”oligarkit” ovat vain kehittymättömien maiden ongelma. Hänen mielestään käsitys on kuitenkin täysin virheellinen – oligarkit hallitsevat nykyään myös kehittyneitä länsimaita. Epärehellisesti ansaittu varallisuus on tehnyt heistä politiikan raskassarjalaisia, vaikka kansa ei olekaan äänestänyt heitä asemaansa.

Johnsonin mukaan Wall Streetin keinottelijat kasvattavat valtaansa rahoittamalla poliitikkoja ja vaatimalla päättäjiä tämän jälkeen karsimaan finanssisääntelyä entisestään. Mitä vähemmän sääntelyä on, sitä törkeämmin Wall Street saa huijata kansalaisia ja yrityksiä, mikä kasvattaa keinottelijoiden varallisuutta ja poliittista valtaa entisestään; syntyy noidankehä.

Johnsonin mukaan röyhkeä riskinotto, kohtuuttomat palkkiot ja talousrikoksista johtuva vääjäämätön romahdus ovat suurten pankkien ja niiden omistajien DNA:ssa. Siksi videolla esiintyvät JPMorganin James Dimon ja Goldman Sachsin Lloyd Blankfein eivät tule koskaan myöntämään virheitään, vaan he jatkavat valehtelua ja verenimemistä kuolemaansa asti. Yhteiskunta ei voi parantaa heitä, mutta yhteiskunnan tulisi eristää heidät poliittisesta päätöksenteosta sen sijaan, että heidän annetaan lahjoa maan tärkeimpiä päättäjiä ryöstämillään rahoilla.

Hudsonin mukaan ihmiskunta on tiennyt jo tuhansien vuosien ajan, että velka kasvaa reaalitaloutta nopeammin. Mikäli velkaantumisen annetaan jatkua ilman rajoitteita, tulee kansantalous romahtamaan sen painosta.

Hudson toteaa, että yhteiskunnan suurin ongelma ovat oligarkit, joille kotitaloudet ovat velkaantuneet. Oligarkit eivät halua nollata velkoja, koska tämä riistäisi heiltä kaiken yhteiskunnallisen vallan, josta he nyt nauttivat.

credit-card-Debt

Hudsonin mukaan 2000-luvun suurin poliittinen taistelu käydäänkin kansan ja finanssieliitin välillä. Hän itse työskenteli 1960-luvulla Chase Manhattan –pankissa, jossa hänen ensimmäinen tehtävänsä oli selvittää, kuinka suuresta velkataakasta kehitysmaat voivat selvitä.

Vastaus oli yksinkertainen: velalliset voisivat selvitä enintään tulojensa suuruisesta korkomäärästä.

Chase Manhattan siis ilmoitti työntekijöilleen, että heidän tehtävänsä oli huijata kehitysmaita ottamaan kansalaistensa ansioiden kokonaismäärää vastaava velkasumma, jotta nämä saataisiin kynittyä mahdollisimman perusteellisesti. Tämä on periaate, jolla pankit ovat kyenneet alistamaan valtiot ja kansalaiset orjikseen.

 

Lue myös:

Vapaakauppasopimukset ovat yrittäjien ja palkansaajien vihollisia
Goldman Sachsin karmaiseva historia 1, 2, 3, 4
Talousdemokratia – lääke velkaorjuuteen ja taantumaan
Markku Uusipaavalniemi: Rahan valta pankeilta valtiolle
Talousdemokratia kiinnostaa eurooppalaisia
Talousdemokraatit: valtionvelka voidaan katkaista rahauudistuksella
Mitä on nationalistinen talouspolitiikka?
Hitler ja pankkiirit: korko-orjuuden murtaminen
Yhdysvaltain keskuspankin seuraava johtaja Israelin kaksoiskansalainen?
Yksityistäminen, uusliberalismi, juutalaiset
Englannin keskuspankin vaiettu historia 1, 2
Taistelu koronkiskontaa vastaan 1, 2, 3
Talousdemokraattien julkaisu haastaa pankkiirien poliittisen vallan

11 kommenttia

 1. Ilman mainostuloja tms. pyörivään Magneettimediaan pukkaa ns. toisinajattelijoita kosiskelevaa juttua kuin liukuhihnalta. Enemmän kuin normaali eläjä kuin ehtii ja jaksaa lukea. Joku isompi porukka siis kirjoittelee näitä päivätyökseen? Kuka maksaa palkan ?

  Eikö ketään ihmetytä miksi tänne tulee uusi ”yhteiskuntakriittinen” juttu lähes joka päivä? Mikä tarkoitus tällä kaikella on ?

  Mihin meitä johdatetaan ?

  Plusääni(1)Miinusääni(25)
 2. Ja mitkä ihmeen ”oligarkit” ? Ne ovat olleet juutalaisia, eli Jeesuksen aikojen farisealaisia (kirjanoppineet) kaikkialla rahanväärentäjinä, ja ovat puolustukseksi keksineet omasta päästään tarinat uskontonsa perustaksi (Talmud).

  Talmudin mukainen rikollinen toiminta on helppoa, koska ”uskonto” suorastaan käskee valehtelemaan toisille, ja petostelemaan. Valat voi rikkoa ja sanaansa ei tarvitse pitää. Kunniallisuus ja suoraselkäisyys on siinä kirjassa melkein heikkouden merkki. Tappaminen, varastaminen ja kaikenlainen rikollisuus muita kohtaan on okei ja ylevää – ikäänkuin jumalanpalvelusta.

  Sen sijaan Kristinuskossa toisen posken kääntäminen tarkoittaa koston kierteen katkaisemista, ei alistumista – vain Jumalalla on oikeus kostaa ja esivallalla kurin ja järjestyksen pitämiseksi ja jopa puolustusotiin on Kristityllä mahdollisuus, jos kaikki muut keinot on käytetty.

  Kristityn sielullinen alistuminen tämän maailman uskoon on helvetti ja pois pääseminen (sydämen ympärileikkaus Jeesuksen lunastusteon vuoksi) on uusi elämä ja ilo, eli pelastus.

  Tämäkin on Juutalaisuudessa käännetty toiseksi, he leikkelevät itse sukupuolielintään, joka heille on ilmeisesti sydän ja sielu.

  Ns. juutalaisten ja Israelin valtion palvonta on kristillisyydessä ollut olemassa vain vähän aikaa, Lutherin aikoina tämmöistä ei tunnettu. Tämä on uusi keksintö ja muoti-ilmiö kristittyjen keskuudessa, eikä asialla ole mitään tekemistä kristinopin kanssa. Hengellinen Israel ovat kristityt itse. Se ei ole mikään valtio tai kansanryhmä.

  Plusääni(22)Miinusääni(0)
 3. Paavo Väyrynen, 10.3.2016:

  ”Arvoisa puhemies.

  Luovutan Teille kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Kiitän kaikkia niitä 53 425 suomalaista, joiden tuella aloite saadaan nyt eduskunnan käsiteltäväksi.

  Kansalaisaloitteen tekeminen oli välttämätöntä sen vuoksi, että Suomen jäsenyyttä euroalueessa ei ollut mahdollista saada muutoin eduskunnan käsiteltäväksi. Tämä osoittaa suuria puutteita edustuksellisessa demokratiassa.

  Kansan keskuudessa Suomen eroamisella euroalueesta on laajaa kannatusta. Kansanäänestystä kannattaa noin puolet suomalaisista. Eduskuntavaalien edellä yli neljännes nykyisistä kansanedustajista ilmoitti Ylen vaalikoneessa katsovansa, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Eduskunnassa asiasta ei kuitenkaan ole edes keskusteltu.

  Kansalaisaloite tähtää siihen, että Suomi eroaisi euroalueesta. Jos eduskunta yhtyy aloitteeseen, se kehottaa hallitusta valmistelemaan lain kansanäänestyksen järjestämiseksi. Kun Suomi on euroalueessa, ainoa mielekäs kansanäänestyksen aihe voi olla eroaminen siitä.

  Hallituksella on käytettävissään toinenkin ja nopeampi tapa tämän tavoitteen toteuttamiseksi. Kun euroalueeseen liityttiin ilman kansanäänestystä ja vain tiedonantomenettelyä käyttäen, siitä voidaan samalla tavalla myös erota.

  Suomi on kärsinyt jäsenyydestä euroalueessa, kuten vertailu Ruotsiin havainnollisesti osoittaa. Vuoden 2008 jälkeen Ruotsin kansantalous on kasvanut yli 8 prosentilla ja Suomen pienentynyt 6 prosentilla. Tämä johtuu pääosin Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Suomi on myös joutunut tukemaan taloudellisesti euroalueen kriisimaita.

  Nyt jäsenyytemme euroalueessa estää taloutemme tervehtymistä. Suomessa ei ole mahdollista toteuttaa sellaista sisäistä devalvaatiota, jonka avulla taloutemme lähtisi ripeään kasvuun.

  Vireillä oleva kilpailukykysopimus kohentaa vain vähän ja hyvin hitaasti avoimen sektorin kilpailukykyä. Sopimus hyödyttää pääosin suljetun sektorin ja lähinnä palvelualojen yrityksiä. Ne eivät kuitenkaan palkkaa kovin paljon lisää väkeä, kun tuotteiden menekki ei heikon kotimaisen kysynnän vuoksi kasva.

  Kilpailukykysopimuksen lisäksi talouttamme on tervehdytettävä irrottautumalla euroalueesta ja siirtymällä omaan kelluvaan valuuttaan. Tällöin kilpailukykymme palautuu nopeasti, vientimme ja koko kansantaloutemme alkavat kasvaa ja kansalaisten elintaso kohota. Julkisen talouden kipeimmistä leikkauksista voidaan luopua.

  Useimmat ekonomistit myöntävät jo, että Suomen liittyminen euroalueeseen oli paha virhe ja että meidän olisi ollut ja olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella. Viime aikoina onkin keskusteltu lähinnä siitä, voidaanko euroalueesta erota.

  Vastaus on mielestämme selvä. Euroalueesta voidaan erota ja se on Suomen taloudelle ja koko yhteiskunnallemme paljon parempi vaihtoehto kuin jatkaminen euroalueessa.

  Toinen painava peruste euroalueesta eroamiselle on, että sitä ollaan kehittämässä yhteisvastuulliseksi velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Niin sanottu viiden presidentin suunnitelma aiotaan ajaa ja se ajetaan läpi.

  Jos Suomi pysyttäytyy euroalueessa, menetämme lopunkin taloudellisen ja lopulta myös valtiollisen itsenäisyytemme. Ero muihin Pohjoismaihin nähden kasvaa.

  Toivomme, että eduskunta paneutuu koko laajuudessaan niihin vaikutuksiin, joita jäsenyydellämme euroalueessa on ollut ja on taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen kehitykseemme. Vielä tärkeämpää on paneutua siihen mitä vaikutuksia jäsenyydellä on taloutemme ja yhteiskuntamme tulevaan kehitykseen ja meidän mahdollisuuksiimme vaikuttaa kansamme hyvinvointiin.

  Itsenäisenä kansakuntana selviydymme tulevaisuuden haasteistamme varmasti parhaimmin.”

  Plusääni(12)Miinusääni(2)
 4. ”Samassa määrin kuin talous kohosi valtiossa määrääväksi valtiaaksi, paisui
  rahasta se jumala, jota kaikkien oli palveltava ja jota jokaisen oli
  kumarrettava. Yhä suuremmassa määrin syrjäytettiin taivaalliset jumalat
  vanhentuneina ja aikansa eläneinä, heidän asemestaan suitsutettiin tästä lähin
  vain mammonan epäjumalalle. ”

  ”Paha taloudellinen
  rappeutumisilmiö oli se seikka, että yksityinen omistusoikeus vähitellen
  syrjäytyi ja vähän kerrassaan koko talouselämä joutui osakeyhtiöiden haltuun.”

  Hitler – Taisteluni

  Plusääni(8)Miinusääni(0)
 5. Yksinkertainen ratkaisu.

  Valtio kansallistaa velat ulkomaille ja ottaa käyttöön uuden, oman valuutan. Kansallistetut velat tungetaan ensimmäisen maahan saapuvan rahojaan vinkuvan sionistipankkiirin hanuriin, sekä symbolisesti että käytännössä. Sitten hänet viedään ystävällisesti, mutta päättäväisesti rajalle, mieluimmin itärajalle, ja päästetään menemään.

  Suvakkimedian suvakkitoimittajat saavat tehdä benjihypyn joustamattomalla ja hiukan liian pitkällä köydellä korkean nosturin kärjestä. Alla betonia. Hurraava kansa todistaa.

  Paikalliset suvakkipoliitikot saavat pitää viimeisen aamuisen rukoustilaisuutensa, monikulttuurisesti, kaikki uskontokunnat yhdessä ja hoosiannaa hoilaten. Sen jälkeen piispat etunenässä, lankkua pitkin mereen, tammikuussa. Vahvimmat voivat uida Tallinnaan, jossa heidät tervataan.

  Erilaiset valtuutetut saavat viimeisen virkatehtävänsä. He laskevat, kuinka monelle valkoiselle suomalaisvauvalle olisi voitu maksaa 10.000 euroa syntymähetkellä sillä rahalla, joka tärveltiin nuorten arabimiesten persuksiin erilaisissa hoitokodeissa. Kun laskelma on valmis, oksa katsotaan valmiiksi, yhdessä ja yhteistuumin.

  Ja aivan vihoviimeiseksi, poltetaan ne velkakirjat, ja samalla lausutaan muutama sananlasku (hepreaksikin), esimerkiksi ”sen minkä taakseen jättää, sen, swidu, edestään löytää”. Ja sitten taas kaikki nauretaan ja soitetaan ”Pasila, Porilaisten marssi”.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
  1. ”7.12.2010 5:51

   Islanti: Pankkiirit VANKILAAN, Suomi: Pankkiireille

   Katainen on taas Brysselissä antamassa lisää takauksia jotta pyramidihuijaus nimeltä EURO voi jatkua.

   Roistopankkiireille senkun jaetaan lisää raha ja valtaa, samalla kun Islannissa on annettu kansainvälinen pidätysmääräys Kauptingin johtajapankkiireille.

   http://cuthulan.wordpress.com/2010/05/14/bailout-faltering-banker-arrests-beginning/

   Not only has the direct democracy of Iceland said NO to the bailout .It has started ARRESTING THE GUILTY BANKERS!!!! Meanwhile in representative democracys (elected Dictatorships) of the UK, USA and EU , we still bailout the corrupt banks and we still pay them bonuses.”

   Islannissa on muuten suora demokratia, ei vaalidiktatuuri (edustuksellinen demokratia) kuten meillä. EU:ssa ei ole edes edustuksellista demokratiaa, koska kaikki lakialoitukset tekee Ison Rahan valitsema EU:n komissio.

   On järkyttävää että rahoja jaetaan juuri niille pankkiireille jotka vimmatusti haluavat lakkauttaa kaiken demokratian maapallolta. Me rahoitamme tämän itse. Olemmeko HULLUJA?

   http://www.eu-facts.org/en/whoiswho/architects.html ”,

   http://keskustelu.suomi24.fi/t/9516351/islanti-pankkiirit-vankilaan-suomi-pankkiireille

   Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat